• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Erectiestoornissen zeggen iets over de gezondheid van de aders

Erectiestoornissen zeggen iets over de gezondheid van de adersDe risico's op een cardiovasculaire aandoening en op erectiestoornissen kunnen elkaar overlappen. Dat blijkt uit een eerste Amerikaanse studie waaraan meer dan 9000 mannen hebben deelgenomen.

Beschadigde slagaders, de leeftijd of psychisch?


De oorzaken van erectieproblemen kunnen van lichamelijke en/of psychische aard zijn. Amerikaanse onderzoekers hebben bij mannen van boven de 55 nu een studie uitgevoerd om na te gaan of er een verband bestaat tussen een arteriële aandoening en erectiestoornissen. De vraag die ze stelden was: zijn erectieproblemen mogelijk te koppelen aan beschadigde aders of gaat het gewoon om een ouderdomskwestie of een psychisch probleem?

Alle mannen die aan de studie deelnamen, waren 55-plussers. Zo'n 57% van de mannen die bij aanvang van de studie geen enkel probleem met hun erectie hadden, kregen problemen in de 5 jaar na het begin van de studie. Die duurde alles samen 9 jaar en liep van 1994 tot 2003.

De studie toont een direct verband aan tussen storingen in de erectie en het risico om een cardiovasculair accident of beroerte te krijgen. Het risico neemt zelfs met 45% toe bij mannen die al voor hun 55e erectieproblemen hebben. Het risico is van dezelfde orde als dat van rokers of van mensen met een familiale voorgeschiedenis van cardiovasculaire aandoeningen.

Wat is het belang van deze bevindingen?


Simpelweg dat het bij erectieproblemen fout is om meteen te denken "dat het tussen de oren zit" of "dat het aan de leeftijd ligt". U doet er net goed aan om uw huisarts op de hoogte te brengen en een cardiovasculaire check-up te laten uitvoeren. De erectiestoornissen kunnen immers enkele maanden van tevoren een beroerte aankondigen. Er is dus zeker een onderzoek (cholesterol, screening op diabetes, verhoogde bloeddruk,…) nodig én een preventieve aanpak van de risicofactoren! Het bewijst nog maar eens - voor zover dat nog nodig was - dat de seksuele functie geen luxefunctie is, maar wel degelijk belangrijk is!

Sinds dit eerste onderzoek hebben al heel wat medische artikelen deze dimensie van de erectiestoornissen bevestigd. Zoals de artsen Cour en Philippe in 2009 in het tijdschrift ' Progrès en urologie ' aanvoeren, is de "erectiele disfunctie (ED) een veel voorkomende kwaal die vaak het eerste symptoom is van een op gang zijnde pathologie zoals een cardiovasculaire aandoening. Ze kan dus leiden tot een prognose die achteraf levensreddend kan zijn."

Artikel gepubliceerd door op 24/08/2009

Bronnen: Ian M. Thompson en coll., JAMA, 2005; F. Cour en F. Philippe, Progrès en Urologie, mei 2009, Pag 291-296

Vindt u het artikel interessant?