• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Erectiele disfunctie: welke zijn de risicofactoren?

Erectiele disfunctie: welke zijn de risicofactoren?Voor een man zijn erectiestoornissen uiterst verontrustend. Dikwijls lijkt het alsof die problemen zich plots, zonder reden, voordoen. Nochtans is niets minder waar. Er bestaan inderdaad heel wat factoren die het risico op erectieproblemen verhogen. Deze problemen zijn dus te vermijden, als men tenminste de moeite doet om alle risicofactoren uit de weg te gaan. We bieden u hier een overzicht van die risicofactoren.

Wat beschadigt de bloedvaten die nodig zijn voor een erectie?


- Alcohol, indien de dagelijkse consumptie drie glazen overschrijdt.
-Tabak verhoogt het risico op een hartinfarct, alsook het risico op een cerebrovasculair accident. En bovendien veroorzaakt elke sigaret een samentrekking van de bloedvaten. Wanneer een man stopt met roken, merkt hij al na enkele dagen dat zijn erecties, ook zijn ochtenderecties, de kracht terugkrijgen die ze verloren hadden…
- Het tekort aan fysieke activiteit zorgt ervoor dat de bloedvaten uiteindelijk beginnen te 'roesten'. Door fysiek actief te zijn, doet men het hart werken zodat alle cellen van het lichaam goed van zuurstof voorzien worden. Dit is van groot belang om een goede erectie zo lang mogelijk te kunnen behouden.
- Bij diabetici worden erecties door verschillende mechanismen aangetast. Bij hen is de afzetting van atheroomplaten op de binnenwand van de bloedvaten frequenter, met een vernauwing van die bloedvaten tot gevolg. De zenuwen, ook de erectiezenuwen, worden door diabetes eveneens aangetast. In geval van erectiele problemen, moet een diabeticus zeker een arts raadplegen, een kwestie van zo goed mogelijk te voorkomen en eventueel te behandelen.
- Overgewicht: het gevolg van een onevenwichtige stofwisseling die de binnenkant van de bloedvaten aantast. Overgewicht verhoogt dus het risico op beschadiging van de bloedvaten.
- Een te hoog cholesterolgehalte is de ergste risicofactor voor de bloedvaten, met inbegrip van de erectiele bloedvaten.
- Niet behandelde verhoogde bloeddruk is een permanente bedreiging voor het bloedvatenstelsel. De bloedvaten moeten inderdaad een overdreven druk verdragen die schadelijke gevolgen kan hebben.
- Een man die al het slachtoffer geweest is van een cardiovasculaire ziekte (hartinfarct, cerebrovasculair accident…) heeft sowieso een verhoogd risico op erectiele disfunctie.

De prostaat en de erectiele disfunctie


Wanneer er problemen zijn met de prostaat, is de erectiele functie dikwijls aangetast.
- Goedaardig probleem met de prostaat: men weet tegenwoordig dat een vergrote prostaat (goedaardige hypertrofie van de prostaat) kan leiden tot erectiestoornissen.
- Prostaatkanker: dit is natuurlijk veel ernstiger en de erectiele functie is dikwijls aangetast, hetzij door de ziekte zelf, hetzij door de chirurgische ingreep of zelfs door de gevolgen van de behandelingen. Er bestaan nochtans aangepaste oplossingen om een bevredigend seksleven te kunnen aanhouden. Spreek er uw arts over aan.

Artikel gepubliceerd door op 02/03/2009

Vindt u het artikel interessant?