• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Er is een verband tussen stress bij de moeder en astma bij de kinderen

Er is een verband tussen stress bij de moeder en astma bij de kinderen

Er is een duidelijke stijging merkbaar van het aantal mensen met astma, in bijzonder bij kinderen.

Wetenschappers onderzoeken momenteel een mogelijke oorzaak. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het aantal gevallen van astma groter is bij kinderen waarvan de moeder last heeft van stress.


Stress bij de moeder, astma bij het kind

Canadese wetenschappers zijn tot de bevinding gekomen dat kinderen van wie de moeder onderhevig is aan stress tijdens hun eerste kinderjaren vaker dan andere kinderen het risico lopen om astma te krijgen. Zij zijn tot dit besluit gekomen na bestudering van de medische dossiers van kinderen van 7 jaar en van hun moeder.

De wetenschappers besloten dat de moeders in 'nood' waren op basis van de antidepressiva en anxiolytische middelen die hen waren voorgeschreven. Een kind werd beschouwd als 'astmatisch' wanneer hij medische zorgen en geneesmiddelen had gekregen die bestemd waren voor de behandeling van astma. Na het bestuderen van de profielen van meer dan 13.000 kinderen, hebben de wetenschappers ontdekt dat wanneer de moeder onderhevig bleef aan stress gedurende meer dan één jaar vanaf de geboorte van het kind, het risico op astma verhoogde. Wanneer de moeder alleen tijdens het eerste jaar na de geboorte gestresseerd leefde, had dat voor het kind geen invloed op het risico om later astma te krijgen.

Het is geen alleenstaande studie. Andere, recente studies bevestigen dat stress bij zwangere vrouwen een impact heeft op de gezondheid van de luchtwegen bij het ongeboren kind.

 

Welke oorzaken?

Opgelet, deze studie belicht alleen een nieuw element en - dus maar - een van de vele mogelijke oorzaken van astma. Astma heeft veel oorzakelijke factoren en ze zijn nog lang niet allemaal bekend. Moeders met stress hoeven zich dus niet schuldig te voelen - dat geeft trouwens nog meer stress - bij de gedachte dat ze hun kind met astma zouden opzadelen!

Het is wel nuttig om te weten dat we kunnen leren omgaan met stress of zorgen, en dat niet alleen tijdens een zwangerschap maar ons hele leven lang. U kunt daarvoor hulp krijgen, bijvoorbeeld bij uw huisarts. Elke zwangere vrouw die onder druk staat of die het emotioneel moeilijk heeft, zou dus eigenlijk de reflex moeten hebben om hulp te zoeken.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 29/01/2008

Bronnen: Kozyrskyj, A. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 15 januari 2008; vol 177. http://ajrccm.atsjournals.org. Mathilda Chiu, HY et al., Am J Respir Crit Care Med. 2012 Jul 15;186(2):147-54. doi: 10.1164/rccm.201201-0162OC. Epub 2012 May 10. de Marco, R. et al., Pediatr Allergy Immunol. 2012 Dec;23(8):724-9. doi: 10.1111/j.1399-3038.2012.01346.x. Epub 2012 Sep 9.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Stress : wat u erover moet weten!

 • Sinds eeuwen gaat de medische wetenschap uit van een natuurlijke scheiding tussen lichaam en geest. Omdat lichaam en ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating