Epilepsie: storm voorspeld in de hersenen

Epilepsie: storm voorspeld in de hersenen

Epilepsie boezemt ons angst in, maar veel mensen weten er weinig of niets over. Epilepsie is na migraine nochtans de meest voorkomende chronische neurologische stoornis.

Wat gebeurt er in de hersenen bij een epilepsieaanval? Wat zijn de gevolgen van epilepsie en wat zijn remedies? Een stand van zaken.

Epilepsie: storm in de hersenpan

Een epilepsieaanval is het best te omschrijven als een zware storm in de neuronen, dat zijn de zenuwcellen  in de hersenen.
In normale omstandigheden communiceren de neuronen met elkaar, er is een uitwisseling van molecules (de neurotransmitters) en er zijn onderling heel kleine elektrische ontladingen.

Tijdens een epilepsieaanval heeft een groep neuronen een abnormale en te hoge activiteit. Alle neuronen ontladen dan tegelijkertijd, er gaan te veel neurotransmitters heen en weer en de elektrische activiteit is groter dan normaal. Men zegt dan dat de neuronen hypersynchroon worden.

Buiten de epilepsieaanvallen werken de hersenen normaal. Soms kan een epilepsieaanval cognitieve stoornissen zoals geheugenproblemen veroorzaken, maar dat is niet de regel.

Epilepsie: 60.000 mensen in België

Volgens de ‘Ligue francophone belge contre l’épilepsie’ heeft naar schatting iets minder dan 1% van de Belgische bevolking last van epilepsie. Dat is 1 op de 150 mensen of in totaal 60.000 mensen.

Bij twee derden van de patiënten is de epilepsie goed onder controle door medicatie of komen de aanvallen nu heel zelden voor en heeft de aandoening geen impact op hun dagelijkse leven. De andere patiënten hebben last van refractaire epilepsie - dat is epilepsie die niet onder controle gebracht kan worden door medicatie – en hebben gemiddeld één aanval per jaar (met soms meerdere aanvallen op een dag).

Epilepsie kan op elke leeftijd opduiken.
Bij kinderen verdwijnt epilepsie in meer dan de helft van de gevallen vanzelf tijdens de verdere ontwikkeling van de hersenen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/02/2016
Origineel artikel geschreven door op 08/11/2013

Bronnen: Dr. Pascal Vrielynck, epilepsiedeskundige in het Centre neurologique William Lennox.

« Comprendre et traiter l’épilepsie », uitg. ViVio.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Leven met epilepsie

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Wat is epilepsie?

 • Epilepsie (vallende ziekte) is een reeks stoornissen van uiteenlopende aard, die gemeen hebben dat zij in aanvallen ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating