PUBLICITÉ

Epilepsie: elke aanval heeft zijn verhaal …

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 21/11/2016 - 11h38
-A +A

Iedereen is anders en dat geldt ook voor epilepsielijders. En zo zijn ook alle epilepsieaanvallen anders. Veel mensen denken bij het woord epilepsie alleen maar aan spectaculaire stuiptrekkingen. Dr. Gilles Huberfeld, neuroloog in het CHU Pitié-Salpêtrière (Parijs), vertelt ons daarom meer over de ziekte. Het verhaal van Sophie, een jonge vrouwe  met epilepsie, vormt de rode draad van het verhaal.

PUB

Epilepsie: de eerste aanval

Sophie is een jonge vrouw die lijdt epilepsie, net als 70.000 andere mensen in België. Epilepsie wordt omschreven als symptomen als gevolg van abnormale ontladingen van zenuwimpulsen in de hersenen. Het is na migraine de meest voorkomende neurologische stoornis. Iets minder dan 1% van de bevolking wordt ermee geconfronteerd. Het aantal vormen van epilepsie is groot. De term epilepsie dekt dus heel wat ladingen.

Epilepsie kan op elke leeftijd beginnen en op elke leeftijd worden ontdekt, maar de meeste nieuwe gevallen doen zich voor tijdens de eerste levensjaren en na het vijftigste of zestigste levensjaar.

Sophie is er in haar puberteit achtergekomen dat ze epilepsie heeft toen ze op een dag wakker werd en achteraan in een brandweerwagen lag. Ze weet nog dat ze die ochtend opstond en weinig geslapen had, maar de rest is één groot zwart gat. Haar ouders hoorden ’s ochtends een vreemd lawaai en gingen kijken. Toen ze de deur van haar slaapkamer opendeden, lag ze op de grond, stijf, en over haar hele lijf schuddend. Het ging om een zogenaamde gegeneraliseerde tonisch-clonische aanval of stuiptrekkingen.

Dr. Gilles Huberfeld is neuroloog in het ‘Département de Neurophysiologie Clinique’ van het CHU Pitié-Salpêtrière aan de ‘Université Pierre et Marie Curie’ in Parijs: “Tijdens het vraaggesprek met de arts identificeert Sophie een ander type van aanvallen die al aanwezig waren maar ongemerkt voorbijgegaan waren gegaan. Soms voelde ze namelijk - vooral ’s ochtends - haar armen en bovenlichaam trekken. Dit type van aanval, bekend als myoclonie (plotselinge en onvrijwillige spiercontracties), wordt vaak genegeerd tot de eerste zware aanval van stuiptrekkingen of gegeneraliseerde tonisch-clonische aanval volgt. De medische diagnose luidt in dat geval juveniele myoclonische epilepsie. Deze vrij veel voorkomende vorm van epilepsie (10% van het aantal vormen van epilepsie) begint doorgaans in de puberteit, maar kan in principe tussen 6 en 36 jaar beginnen”.

De epilepsie van Sophie: erfelijke belastbaarheid

Wat zijn de oorzaken van epilepsieaanvallen?

  • Beschadiging van de cortex (als gevolg van een CVA, een trauma, een operatie, enz.).
  • Structurele afwijkingen tijdens de ontwikkeling van de hersenen, vooral in de cortex. Die zullen zich gewoonlijk in de kindertijd manifesteren.
  • Sommige vormen van epilepsie hebben een erfelijke oorzaak, maar de genetische invloed is heel verschillend. Ze kan gaan van één (gemuteerd) gen dat de ziekte volledig bepaalt tot een neiging tot verhoging van de prikkelbaarheid van de neuronen, afhankelijk van het genetisch patrimonium dat men van de ouders erft.
  • Van sommige vormen van epilepsie is de oorzaak nog niet bekend.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 21/11/2016 - 11h38

Op basis van een interview met dr. Gilles Huberfeld, neuroloog in het ‘Département de Neurophysiologie Clinique’ in het ‘CHU Pitié-Salpêtrière’ (Parijs), ‘Université Pierre et Marie Curie’.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ