• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Epidurale verdoving

Epidurale verdoving Epidurale verdoving heeft geen gevolgen voor de baby en stelt de moeder in staat haar bevalling 100 % bewust, maar tegelijk comfortabel te beleven. Toch wordt de "ruggenprik" niet systematisch toegediend. Het gaat om een echte keuze die met kennis van zaken gemaakt wordt, in overleg met de gynaecoloog, de vroedvrouw en de anesthesist.

Hoe gaat het in zijn werk?

Eén op de twee vrouwen in de kraamkliniek krijgt epidurale verdoving om te bevallen. Het gaat hier noch om algemene, noch om lokale, maar om regionale anesthesie. Het verdovingsmiddel wordt ingespoten in de perifere regio van de wervelkolom, ter hoogte van de lenden. In die zone ontspringen de pijnzenuwen van het onderlichaam. Het product wordt ingespoten na lokale verdoving op de injectieplaats. De vrouw voelt dus geen pijn op het moment dat de naald wordt ingebracht. Vervolgens wordt een soepele katheter (een dun buisje) geplaatst om zo nodig een extra dosis te kunnen injecteren. Het verdovend effect wordt bereikt na enkele minuten, maar de motoriek blijft behouden. Wordt er tijdens de bevalling besloten om een keizersnede uit te voeren, dan kan die in sommige gevallen gebeuren onder epidurale verdoving.

Op welk moment wordt de injectie toegediend?

Uiteraard gebeurt dat niet op het allerlaatste moment, want de verdoving moet de tijd krijgen om te werken vóór de indaling begint. Meestal wordt ze toegediend wanneer de uitzetting van de baarmoederhals 3 centimeter bedraagt.

Artikel gepubliceerd door op 17/02/2004

Vindt u het artikel interessant?