• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Epidurale: tijd om de mythes uit de wereld te helpen!

Epidurale: tijd om de mythes uit de wereld te helpen!

Veel vrouwen vragen bij de bevalling een epidurale verdoving. Toch bestaan er nog heel wat hardnekkige misvattingen rond. We maken een overzicht van alle mythes die dringend de wereld uit moeten!

Met een epidurale zal ik van de bevalling niets voelen


Fout
Alles hangt af van de dosis van de epidurale verdoving. Tegenwoordig worden lage concentraties gebruikt van een verdovend middel met lokale werking. De patiënte kan daardoor pijnloos bevallen, maar blijft tegelijk de contracties voelen zodat ze kan blijven persen tot het kindje tevoorschijn komt en ze het door haar bekken voelt glijden. In de meeste kraamafdelingen krijgen toekomstige moeders ook nog een pompje dat met de epidurale katheter is verbonden. Dat pompje injecteert regelmatig een kleine dosis van het verdovend middel en de patiënte kan op een knopje drukken als ze een extra dosis wil. U kunt dus het peil van uw epidurale verdoving zelf bepalen. Als u meer wilt voelen van wat er gebeurt of als u het niet erg vindt om een beetje pijn te hebben, drukt u gewoon niet op het knopje.

Ik zal mijn benen niet meer kunnen bewegen


Fout
Omdat de huidige dosissen van de epidurale verdoving zo laag zijn, blijft u gevoel hebben in uw benen en kunt u ze dus nog bewegen. U kunt dus ook de houdingen aannemingen die de vroedvrouw vraagt om de arbeid te versnellen. De bedoeling is om zo de pijn te verlichten en geen motorisch block te veroorzaken (verlamming van de motorische zenuwvezels). In sommige kraamklinieken wordt zelfs de zogenaamde walking epidural gegeven, een ruggenprik waarbij de patiënte kan blijven rondwandelen.

Artikel gepubliceerd door op 01/12/2015

Bronnen: Met dank aan prof. Fabienne Roelants, hoofd van de afdeling anesthesie in de kraamafdeling van het universitair ziekenhuis Saint-Luc (UCL).

Vindt u het artikel interessant?