Enkele tips voor gezonde inkopen

Gepubliceerd door Patricia Riveccio, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/06/2005 - 00h00
-A +A

Welk blik tonijn moet u in uw karretje leggen, welke koekjes, welke pizza? Het valt niet mee om uw inkopen te doen als elk rek een aantal valstrikken bevat. Enkele voedingstips…

Anno 2005 is het warenhuisaanbod even overvloedig als de voedingsfabrikanten vindingrijk. Vandaag gaan we meestal naar warenhuizen voor onze boodschappen en hamsteren we erop los. Vlees, koekjes, ijs, meeneemgerechten: onze kasten en diepvriezen zitten barstensvol. U maag begint te knorren? Geen paniek: alles is binnen hand- en maagbereik… Minder vet, zout en suiker en meer vezels eten: allemaal goed en wel, maar hoe maakt u een verstandige keuze uit dat rijke aanbod? Hoe weet u dat 100 g tonijn natuur in blik afhankelijk van het merk 0,3 tot 6 gram vet bevat en dat een potje yoghurt natuur 45 tot 128 kcal rijk is? Een kleine rondgang langs de rekken…

Brood

Wat telt, is het gewicht van het brood, niet het gewicht per snede. Dat kan variëren van 23 tot 50 g, naar gelang het soort brood. Stel dat u van het eerste brood twee sneetjes eet voor in totaal 40 g, maar het tweede brood sneden heeft van elk 50 g, dan neemt u 100 g in! Dat is meteen de meest gemaakte voedingsfout. Opgelet ook voor koekjes. Sommige zijn veel calorierijker dan brood. Lees telkens de etiketten van de broden die u koopt in het warenhuis, want de meelsoorten en het volkorenmeelgehalte houden soms verrassingen in petto. Verrassing: gegrilde broodjes zijn calorierijker dan alle andere droogwaren. Pluspunt: melkbroden en brioches zijn meestal minder vet dan chocoladebroden en croissants, zelfs als ze chocoladeklompjes bevatten!

Pizza's

Het koolhydratengehalte van pizza's schommelt tussen 20 en 36 %, het vetgehalte tussen 3,2 en 19 %! Het aantal kilocalorieën kan variëren van 170 tot 340. Een pizza kan dus evengoed bijna een dieetproduct zijn als een caloriebom…

Gepubliceerd door Patricia Riveccio, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/06/2005 - 00h00 Génération Santé nr. 38, mei-juni 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Juist/fout over voeding Gepubliceerd op 26/01/2017 - 11h51

Het is altijd mogelijk 'beter' te eten. Het is een fundamenteel gegeven om zijn gewicht te behouden, maar het is ook een belangrijke voorwaarde om dag na dag fit te blijven. Weet u van aanpakken op dit gebied?

Omega 3: kies voor biologisch! Geüpdatet op 23/03/2016 - 10h00

Iedereen zou er baat bij hebben om zijn omega 3-verbruik op te krikken. Maar de voedingsmiddelen die veel omega 3 bevatten - vooral vette vis en noten - zijn niet bij iedereen vaste waarden op het menu. Maar er is een alternatief: de hoeveelheid omeg...

Vlees in al zijn vormen Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Vlees ligt vandaag onder vuur. Wat is er van aan van die kritiek? Moeten we vlees uit onze voeding schrappen of volstaat het om er wat minder van te eten? Wat moeten we weten over vlees ?

Meer artikels