Enkele recepten om in vrede te leven met uw darmen

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 05/10/2012 - 12h29
-A +A

De darmflora is als een grote groentetuin: u moet ze regelmatig onderhouden om gezond te blijven.

Alleen neemt uw vork hier de plaats in van de hark en de tuinslang…

PUB

Darmflora: mijarden bacterien!

Wist u dat ons lichaam, en in het bijzonder onze darmflora, ongeveer 1 kg bacteriën bevat die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering, de voedselopname en het evenwicht van het organisme? Onze darmen bevatten zelfs meer bacteriën dan ons lichaam cellen bevat: zo'n 100.000 miljard, in totaal meer dan 500 soorten, zowel goede als slechte! Ondertussen zijn er ook allerlei nieuwe wetenschappelijke inzichten gegroeid over dit orgaan.

Heel wat deskundigen spreken zelfs van een intelligent orgaan, gezien zijn belangrijke rol bij onze natuurlijke weerstand.

Het evenwicht bewaren

Om in optimale vorm te blijven, moeten we dus rekening houden met "spelbrekers" die onze darmen doen protesteren. Eerste advies: consumeer voldoende en gevarieerde groenten en fruit (5 porties per dag), vezelrijke graanproducten en water (minimum 1,5 liter per dag), om een goede afvaleliminatie te bevorderen.

Te veel vlees en vet eten, leidt tot de productie van tal van eiwitten die bederfelijke flora stimuleren die minder nuttig zijn en zelfs schadelijker voor de gezondheid. Omgekeerd zijn de vezels in groenten en fruit een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmflora.

Heel wat studies hebben ook aangetoond dat stress het evenwicht van de darmflora verstoort. Sport en ontspanning helpen om dat evenwicht te herstellen. Ook lichaamsbeweging is een bondgenoot van de darmflora, aangezien ze de darmtransit bevordert.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 12/10/2004 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 05/10/2012 - 12h29
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De darmflora: wat is dat eigenlijk? Geüpdatet op 10/01/2011 - 00h00

Honderden miljarden bacteriën verblijven in onze darmen ... en toch werden we nog niet aan elkaar voorgesteld. We hebben voor u de nodige informatie verzameld zodat u de vraag in bovenstaande titel in de toekomst zelf kunt beantwoorden.

Goede microben tegen allergieën Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Een evenwichtige darmflora is één van de pijlers van ons immuunsysteem. Sommige bacteriën waaruit onze darmflora bestaat, zouden zelfs een natuurlijke barrière vormen tegen allergieën.

Wat zijn prebiotica? Gepubliceerd op 09/02/2017 - 12h52

Er is in de media veel te doen rond de probiotica . Dat zijn levende micro-organismen die onze darmen koloniseren en samen de darmflora vormen. Maar wat zijn dan wel prebiotica ? Waarvoor dienen ze? Tekst en uitleg van dr. Catherine de Goursac*.

Probiotica: uw bondgenoten in de winter Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h24

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad. Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Meer artikels