Enkele middeltjes om u te motiveren

Article créé le 18/06/2012 - 15h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/06/2012 - 15h44
-A +A

Waarvoor te motiveren? Voor om het even wat: sporten, het huishouden doen, de vuile was sorteren, het verslag afwerken dat er al weken ligt te wachten, enz.

We hebben allemaal ons zwakke punt, iets wat we absoluut zouden moeten doen, maar wat we altijd maar uitstellen omdat we er echt geen zin in hebben. Nochtans: "Als ik er eenmaal aan begin…".

PUB

Eerste trucje om te motiveren: kleine dosissen

Als de opdracht te moeilijk, te onaangenaam of te lang is, is de verleiding altijd groot om ze uit te stellen tot morgen. Maar hoe langer u ermee wacht, hoe dringender ze wordt en hoe groter de stress en de druk worden. En dan hebt u nog minder zin om eraan te beginnen.

Oplossing: leg een tijdspanne vast die u zult besteden aan de klus die u zo ontmoedigt en maak die niet te lang - 20 minuten of minder, afhankelijk van de klus die u moet klaren. Als u wilt, kunt u zelfs de tijd instellen zodat het alarm afgaat als de minuten verstreken zijn.

Resultaat: U zult eerst en vooral beseffen dat u in 20 minuten al aardig kunt opschieten en zeker meer doen dan u had gedacht. Als die 20 minuten eenmaal voorbij zijn, is de kans bovendien groot dat u zin hebt om nog wat langer door te gaan. Die zin afmaken bijvoorbeeld,  dat laatste bord wegzetten, enz. En alles wat u vandaag af hebt, is meegenomen.

 

Tweede trucje om te motiveren: regelmaat

Als iets eenmaal deel uitmaakt van de dagelijkse routine, doet de kwestie van de motivatie niet meer ter zake. U doet het zonder er veel bij na te denken en zonder u er "te moeten aanzetten". Maar hoe wordt een vervelende klus een gewoonte?

Oplossing: ook hier weer is de kunst om de inspanning te verminderen. Neem u bijvoorbeeld voor om elke dag vijf kleine dingetjes te doen, maar dan ook zonder een beurt over te slaan. Als u het huishouden altijd maar voor u uitschuift, kunt u bijvoorbeeld elke avond vijf dingen doen. Of u kunt u voornemen om elke dag vijf mails te schrijven over een domein van uw werk dat u niet makkelijk aanpakt. Of betaal en/of klasseer vijf facturen per dag als u de financiën altijd een beetje uitstelt, enz.

Resultaat: De berg “to do’s” wordt minder imposant en hij groeit vooral niet dag na dag aan, maar vermindert stukje bij beetje…

 

Billet initialement publié le 18/06/2012 - 15h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/06/2012 - 15h44
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een zomer zonder vakantie kan ook leuk zijn Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h37

"Deze zomer ga ik niet met vakantie". Misschien voelt u zich wat triest als u dat zegt en voelt iedereen rond u zich wat gegeneerd, vooral als ze zelf weggaan. Maar waarom zou u van deze zomer geen feest maken, ook al gaat u niet met vakantie?

Wat voor sport doe ik als het koud is? Gepubliceerd op 27/01/2017 - 13h06

De winter staat voor de deur, de kou is nu al te voelen. Maar de behoefte aan lichaamsbeweging blijft even groot ook als het kwik zakt! Hoe kunt u zich motiveren om ook bij koud weer aan sport te doen en welke activiteiten kunt u blijven doen, weer o...

Slank de zomer door! Gepubliceerd op 31/07/2012 - 09h48

Hoe blijft u deze zomer slank of kunt u vermageren? Enkele redelijke afslankingstips voor een zomer in goede conditie , zonder u dingen te hoeven ontzeggen, zonder stress en zonder hongerlijden.

Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Meer artikels