Encefalitis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ontsteking van het hersenweefsel. Onder invloed van micro-organismen (virussen, bacteriën) reageert elk weefsel in de regel met een vijftal ontstekingsverschijnselen:
- roodheid;
- warmteontwikkeling;
- zwelling;
- pijn;
- gestoorde werking.

Bij een ontsteking van de hersenen, het ruggenmerg (myelitis) of de zenuwen staat een gestoorde werking op de voorgrond. Indien de micro-organismen binnen de schedel of het wervelkanaal zijn doorgedrongen, ontstaat veelal een gemengde infectie van zowel hersenen en ruggenmerg (encefalomyelitis of myelo-encefalitis) als de omringende vliezen (meningitis).
Zenuwweefsel kan worden beschadigd door micro-organismen die specifieke zenuwcellen aantasten, zoals het virus van polio (vooral motorische cellen) of het virus van gordelroos, waarbij vooral sensibele zenuwen zijn aangedaan.
In het verloop van griep, mazelen, roodvonk, ziekten die worden veroorzaakt door een virus, kunnen allerlei verschijnselen voorkomen die op een aandoening van de hersenen wijzen:
- bewustzijnsstoornissen;
- sufheid;
- slapeloosheid;
- spierstijfheid;
- spierzwakte.

Een hersenontsteking die in het verloop van een acute infectieziekte optreedt, begint gewoonlijk met hoge koorts, braken, hoofdpijn en stijfheid van nek en rug, dit laatste als gevolg van het mede aangedaan zijn van de bedekkende vliezen. De patiënt wordt suf en kan zelfs bewusteloos raken. Snelle behandeling met antibiotica zal in het algemeen de verschijnselen doen verdwijnen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Polio uitgeroeid, of toch niet?... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Twintig jaar geleden had men nooit durven hopen dat poliomyelitis uitgeroeid zou zijn in Europa. Als we de specialisten mogen geloven, is dit nochtans het geval. Maar dat is geen reden om de vaccinatie tegen polio te verwaarlozen!

Welke rol speelt de darmflora in de ziekte van Crohn? Geüpdatet op 16/12/2015 - 15h43

De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij h...

Multipele sclerose: koop Belgische chocolade! Geüpdatet op 17/09/2002 - 00h00

De operatie Chocosleutel van de Nationale Belgische Multipele Sclerose Liga loopt nog tot het einde van de maand september en dient om de acties van de liga te steunen. Verschillende winkels verkopen pakketten Chocosleutel... Smakelijk!

Meer artikels