• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

En de Belg schiep de hond...

En de Belg schiep de hond...Van de appartementshond van 3 kg tot de grote waakhond van 50 kg: de Belgen moeten helemaal niet onderdoen voor hun buren wat elegante, robuuste en originele hondenrassen betreft. Een overzicht van de Belgische hondenrassen.

Robuuste waakhonden

De Belgische herders maken indruk door hun elegante, gespierde lichaam en hun zwarte masker, van de ogen tot de snuit. De Tervuurse herder en de Groenendaalse herder hebben een lange vacht. De haren van de eerste zijn rood met zwarte punten, de tweede is volledig zwart. De Mechelse herder heeft dan weer een korte, rosse vacht met zwarte puntjes. Ten slotte is er de zeldzamere Lakense herder met zijn vaalrode, warrige vacht, die als vierde lid de bende vervolledigt. Deze honden groeien tot een schofthoogte van ongeveer 60 cm en wegen gemiddeld 30 kg. Ze zijn enkel geschikt voor actieve en sportieve baasjes die hen goed in toom kunnen houden en hun zowel in huis als tijdens lange wandelingen voldoende ruimte kunnen bieden. De bouvier is een tweede soort grote Belgische hond. De Vlaamse koehond maakt indruk door zijn lijf van 40 kg en zijn volle snor. Hij heeft een donkergrijze tot zwarte vacht en is een uitstekende waak- en verdedigingshond. Iedereen die in staat is hem in te tomen, heeft aan deze hond een alerte waker die ongenode gasten beslist weet te ontmoedigen, maar hij is ook een trouwe en moedige vriend. De Ardense koehond is zeldzamer, heeft een harde en stugge vacht en valt op omdat hij zonder staart geboren wordt. Hij is een goede waker, is vaak op zijn hoede en soms agressief tegenover onbekenden.

De Sint-Hubertushond, een ongeëvenaarde speurneus

De Sint-Hubertushond werd door abdijmonniken gekweekt en is een zachte en intelligente grote hond die indruk maakt met zijn lichaamsbouw (48 kg), zijn krachtige stemtimbre en zijn lange oren. Door zijn uitzonderlijke reukzin is hij een uitstekende speurneus, die het wild opspoort. Hij is ook een aangename gezelschapshond voor mensen die zich niet storen aan het kwijl dat langs zijn indrukwekkende hanglippen loopt.

Artikel gepubliceerd door op 04/05/2005

Vindt u het artikel interessant?