En als we nu eens slim werden van te slapen?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00
-A +A

"De meeste mensen slapen te weinig. Het gaat om een echte epidemie", aldus John Shneerson van het Papworth Hospital in Cambridge. Hij steunt zich daarbij op een wetenschappelijke studie waarbij de proefpersonen een wiskundig probleem moesten oplossen na al dan niet te hebben geslapen.

PUB

De onderzoekers vroegen de deelnemers om een wiskundige regel toe te passen om op basis van een getal een ander getal te vinden. Acht uur later deelden ze hun mee dat er een veel eenvoudiger truc bestaat om de oplossing te vinden en vroegen ze hun om die te zoeken.

Van de vrijwilligers die gedurende die acht uur hadden geslapen, vonden er twee keer meer de oplossing! Diegenen die een slapeloze nacht hadden doorgebracht, presteerden even slecht als diegenen die de hele dag hadden gewerkt en 's avonds ondervraagd werden.

Wat moeten we daaruit besluiten? Dat slapen onze wiskundige gaven stimuleert? Wellicht, maar vooral dat we altijd voldoende slaap moeten nemen. Tijdens onze slaap gebeuren er allerlei processen in onze hersenen waardoor we onze problemen veel rustiger en doeltreffender kunnen aanpakken.

Als we weten dat 23 % van de 16-jarigen minstens één keer per week in het holst van de nacht gewekt wordt door hun gsm, vragen we ons af hoe ze de volgende dag zullen presteren in de wiskundeles! En wat als diezelfde wiskundeles verschoven wordt naar het laatste lesuur? Misschien moet er een "minisiesta" van 30 minuten ingevoerd worden vóór elke test, aangezien 30 minuten voldoende lijkt om de heilzame hersenprocessen op gang te brengen! Wanneer komen er slaapzalen op school?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 27/04/2004 - 00h00 Wagner, U.,Gais, S., Haider, H., Verleger, R. & Born, J. Sleep inspires insight. Nature, 427, 352 -355 , doi:10.1038/nature02223 (2004).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wie minder slaapt, ziet minder goed Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Het is bewezen: wanneer men slaap tekortkomt, doen de ogen niet meer alles wat van hen verwacht wordt. Een Amerikaans team heeft onlangs aangetoond dat vechten tegen de slaap gevolgen heeft voor de neuronale activiteit: de kwaliteit van de visuele pe...

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Meer artikels