Empyeem

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Etterige ontsteking in een tevoren aanwezige, natuurlijke holte, meestal de borstholte. Een plaatselijke ontsteking kan uit zichzelf genezen of overgaan in een chronische vorm, waarbij afkapseling door bindweefsel plaatsvindt. Er ontstaat op deze wijze een abces.
Bevindt het ontstekingsproces zich echter in een holte zoals de galblaas of de darm, dan verspreidt de etter zich in de regel vrijelijk door het orgaan. Het gevaar bestaat dat bijvoorbeeld de wand van de galblaas bij het proces betrokken raakt, daardoor verzwakt, zodat ten slotte de inhoud naar de buikholte stroomt.
Er ontstaat dan een zeer gevaarlijke toestand, daar buikvliesontsteking optreedt, die vaak moeilijk met antibiotica is te bestrijden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Galblaaskanker: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 03/10/2014 - 14h44

Galblaaskanker is een van de zeldzame kankers. Helaas wordt de kanker meestal laattijdig ontdekt, als hij al in ver gevorderd stadium is. Hoe wordt galblaaskanker opgespoord? Zijn er symptomen die u een vermoeden van kanker kunnen wekken?

Zou het de galblaas zijn? Gepubliceerd op 15/11/2012 - 15h02

De galblaas is niet het meest bekende orgaan van ons lichaam . De meeste mensen weten niet wat haar functie is of weten zelfs niet af van haar bestaan. Tot op de dag dat hun galblaas laat voelen dat ze er nog degelijk is...

De galblaas verwijderen zonder littekens Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Een jonge vrouw uit Straatsburg (30 jaar) onderging de eerste galblaasverwijdering zonder litteken. De ingreep werd uitgevoerd in Straatsburg door het team van de Franse professor Jacques Marescaux.

Meer artikels