• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Raadplegingen (2025)
 • Commentaren (0)

Emfyseem uitgelegd op video

Duur: 
1,23 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. De bronchiën splitsen zich in bronchioli en uiteindelijk in kleine trosjes dunne, tere zakjes, de longblaasjes; medische benaming: alveoli. In de longblaasjes wordt de koolstofdioxide in het bloed vervangen door zuurstof.

Door het inademen van giftige dampen, bijvoorbeeld bestanddelen van sigarettenrook, kan zich emfyseem ontwikkelen, een onherstelbare aandoening waarbij de longfunctie gevaar loopt.

In het beginstadium van emfyseem worden de longblaasjes verwoest, waardoor in het weefsel van het onderste gedeelte van de longen 'gaten' ontstaan. Door deze gaten klappen de bronchioli dicht, zodat de lucht de overgebleven longblaasjes niet kan bereiken. De omwisseling van koolstofdioxide in zuurstof vermindert hierdoor. Dit veroorzaakt kortademigheid, die geleidelijk verslechtert en waardoor de longen en het hart uiteindelijk schade oplopen.

Bijgewerkt door Blausen (Collectief) op 24/11/2015
Origineel artikel geschreven door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de KlinischOnderzoek
Door KlinischOnderzoek 20/11/12 - 15.29
Ben jij een man of vrouw (niet langer vruchtbaar) tussen 40 en 75 jaar, roker of ex-roker, met stabiele, matig ernstige COPD? Bouw mee aan je eigen toekomst en neem deel aan onderzoek rond de ...

Uw interactief gedeelte over Chronische bronchitis

Neem deel aan de meest recente discussies