• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Elektrostimulatie voor pijnbestrijding: worden de verwachtingen ingelost?

Elektrostimulatie voor pijnbestrijding: worden de verwachtingen ingelost?

Pijn bestrijden met elektriciteit, het klinkt misschien wat vreemd.

De techniek is nochtans relatief populair, al moet de doeltreffendheid ervan nog bewezen worden.

Hoe werkt elektrostimulatie bij pijnbestrijding? En hoe wordt het toestel gebruikt?

Transcutane elektrostimulatie tegen pijn: wat is het precies?

Wat is TENS

TENS staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie en is een techniek die dateert van de jaren 1970.

Het basisprincipe berust op het feit dat zenuwen die onder elektrische stroom staan geen pijnsignalen meer naar de hersenen kunnen doorsturen. Bij TENS worden via elektroden die op de huid worden gekleefd - meestal in de buurt van de pijnlijke plek - zachte elektrische impulsen toegediend. De stroom is sterk genoeg om door de patiënt te worden gevoeld, maar ook zwak genoeg om elk gevaar voor elektrocutie uit te sluiten.

TENS-apparaten kunnen gebruikt worden op het moment dat de patiënt pijn heeft, telkens 30 minuten tot een uur en dat tot 5 of 6 keer per dag. De patiënt bedient het toestel zelf - hij krijgt het vooraf aangeleerd door zijn arts - en bepaalt ook zelf wanneer hij dat doet.

TENS mag niet verward worden met elektromodulatie. Die behandeling werkt zowat volgens hetzelfde principe, maar gebeurt vanuit het lichaam. De patiënt krijgt een elektrode ingeplant die aan de aangetaste zenuwen een zwakke elektrische stroom toedient. De elektrode is verbonden met een soort inwendige pacemaker. Zowel de arts als de patiënt kan die bedienen.

Wat zijn de toepassingen van TENS?

Elektrostimulatie is al uitgetest voor het  bestrijden van diverse soorten pijn: pijn bij kanker, rugklachten, migraine, pijn als gevolg van een zenuwaandoening, enz. Allemaal hebben ze gemeen dat de pijn chronisch is en met de gebruikelijke middelen (dat is dus vooral medicatie) moeilijk onder controle te krijgen is.

TENS: hoe doeltreffend is het?

De klinische studies voor TENS moeten hun deugdelijkheid nog bewijzen. Volgens sommige onderzoekers is de techniek doeltreffend, andere zien geen verschil met een placebo. Er moet wel worden bijgezegd dat de experimenten moeilijk uit te voeren zijn: het placebo-effect is vaak heel groot; aangezien de patiënt de elektrische stroom voelt, is het moeilijk te verstoppen als hij in werkelijkheid een placebo krijgt; etc.

Eén ding staat wel vast: TENS wordt door de patiënten goed verdragen en houdt geen risico’s in. Bijwerkingen zijn zeldzaam en van weinig tel.

TENS wordt daarom op dit moment weinig gebruikt voor algemene doeleinden. Het is wel een van de beschikbare wapens in de gespecialiseerde centra voor pijnbestrijding. Die moeten namelijk voor elke patiënt een combinatie van remedies vinden om een stevig verankerd probleem op te lossen. TENS is daar vandaag een van de beschikbare troeven. 

Als u pijn hebt die maar niet overgaat en u wilt elektrostimulatie uitproberen, aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Doe dat liefst in een centrum voor pijnbestrijding. Veel ziekenhuizen in België hebben er zo een. 
Een goede follow-up is cruciaal, wat ook de oorzaak van uw pijnklachten is.

Artikel gepubliceerd door op 22/04/2014

Bronnen: Société scientifique de Médecine Générale, Recommandations de Bonne Pratique - la douleur chronique. Haute Autorité de santé : évaluation des appareils de neurostimulation électrique transcutanée. KCE REPORT 189B

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Tendovaginitis

 • Ontsteking van de beschermende bindweefselschede om een pees.
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating