• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Elektrostimulatie: is deze techniek doeltreffend?

Elektrostimulatie: is deze techniek doeltreffend?

Bij elektrostimulatie worden de zenuwvezels van de spieren gestimuleerd door een reeks elektrische impulsen toegediend door op de huid aangebrachte elektroden. Het zijn dus niet meer onze hersenen die beslissen over de samentrekking van de spieren, maar wel de elektrostimulator. Het gevolg is dat de spieren werken zonder de minste moeite te moeten doen. Maar wat is nu eigenlijk het echte nut van elektrostimulatie?

Wat kan men van elektrostimulatie verwachten?

Dankzij elektrostimulatie, worden spieren krachtiger, soepeler en ze nemen toe in volume. Maar zelfs met een ultramodern toestel, dat elke dag gebruikt wordt, kunnen elektrostimulatiesessies nooit echte sportbeoefening (wandelen, fietsen, turnen…) vervangen. Waarom niet? Doodeenvoudig omdat deze techniek te beperkt is. Slechts bepaalde spiergroepen worden gestimuleerd. Daarbij komt nog dat elektrostimulatie de cardiorespiratoire systemen niet aan het werk zet.

Oorspronkelijk als revalidatieprogramma
Oorspronkelijk werd de techniek gebruikt door kinesitherapeuten als onderdeel van revalidatieprogramma's. In de sportkinesitherapie wordt elektrostimulatie bij atleten toegepast tijdens een herstelfase of tijdens een periode van gedwongen rust.

De techniek helpt de atleten in dat geval om hun spiermassa te behouden. Een ander voordeel is dat bepaalde spiergroepen, die weinig aan bod komen tijdens klassieke sportbeoefening, kunnen gestimuleerd worden. Sommige sportbeoefenaars doen beroep op elektrostimulatie om al hun spieren goed op te warmen voor een competitie. Anderen daarentegen beëindigen hun training of wedstrijd met wat strekoefeningen en elektrostimulatie.

Deze techniek, die geen inspanningen vergt, gemakkelijk toe te passen is en die niet belastend is voor de spieren, lijkt ideaal om diezelfde spieren te prikkelen en te versterken. Daarom wellicht heeft ze ook het grote publiek voor zich gewonnen. Men moet wel de beperkingen van elektrostimulatie kennen en met verstand gebruikmaken van de techniek. Zo niet, zou men wel eens erg ontgoocheld kunnen zijn.

Indien u wil vermageren of integendeel uw lichaam wil ontwikkelen tot een atletenlichaam, dan moet u de elektrostimulatie meteen vergeten. Maar indien u sommige spieren wil versterken en uw spiertonus wil verhogen, dan kan de methode leiden tot de verwachte resultaten. In dit geval bieden we u nog enkele nuttige tips.

Praktische tips voor een doeltreffende elektrostimulatie

 • Laat een kinesitherapeut u tonen waar de elektroden precies moeten geplaatst worden. Ze moeten op de inplantingen van spieren geplaatst worden.
 •  Vraag hem ook om het systeem goed af te stellen: de frequentie varieert van 50 tot 70 Hz en de tijd van de contracties van 1 tot 5 seconden. Opgelet: deze contracties zonder inspanningen zijn niet pijnloos!
 • Vermijd de modellen met zelfklevende elektroden (ze kleven niet lang).
 • Zorg, naast de elektrostimulatie, ook voor een regelmatige fysieke activiteit.
 • Zorg voor een gevarieerde en evenwichtige voeding.
 • Zwangere vrouwen en mensen met een pacemaker doen best niet aan elektrostimulatie.
 • Probeer vol te houden: spiervolume verliezen is gemakkelijker dan de spieren versterken.

Door uzelf op deze manier te prikkelen en uw lichaam goed te verzorgen, kunt u misschien de nodige motivatie vinden om opnieuw aan sport te doen…

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013
Origineel artikel geschreven door op 23/12/2008

Vindt u het artikel interessant?