Elektronische sigaret : berg de navulvloeistof goed op!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/09/2015 - 09h30
-A +A

Er zijn almaar meer bewijzen dat de elektronische sigaret doeltreffend is als rookstopmiddel. De dagen van de fenomenale groei in het begin zijn dan wel voorbij, maar het toestelletje begint stilaan in heel wat gezinnen op te duiken.  En dat vergt enige waakzaamheid…

PUB

De elektronische sigaret is niet zonder gevaar

Het grote belang van de elektronische sigaret is dat ze minder gevaarlijk is dan echte sigaretten. Die bevatten veel meer toxische stoffen. Ze komen vrij bij de verbranding van de tabak.

Maar dat betekent niet dat e-sigaretten  volledig onschadelijk zijn voor de gezondheid. Ook in de vloeistoffen - de e-liquids - die de dampen produceren, zitten stoffen die waarschijnlijk  nefast zijn, maar dan wel in veel mindere mate. Sommige vloeistoffen - en dat hangt af van de behoefte van de roker - bevatten ook nicotine. Die stof veroorzaakt de beruchte sigarettenverslaving. Bij gebruik van grote hoeveelheden is nicotine ronduit giftig, ook bij de e-sigaret.
En daar knelt precies het schoentje: de dosis nicotine in de flesjes met de navulvloeistof volstaat om heel veel keren te dampen. Al naargelang de verslavingsgraad en de grootte van het flesje kan de dosis nicotine in de vloeistof gevaarlijk zijn voor volwassen. Voor kinderen die de vloeistof per ongeluk binnenkrijgen, is het gevaar natuurlijk nog zoveel groter.

Wat zijn de symptomen als iemand per ongeluk navulvloeistof binnenkrijgt?

Alles hangt af van de dosis die iemand binnenkrijgt. Volgens het Antigifcentrum zijn de te verwachten klachten «misselijkheid, braken, een bleke kleur, draaierigheid, hoofdpijn, hartkloppingen, enz.» Bij hoge dosissen kunnen er «krampen, hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen optreden. Een  dosis nicotine van 10mg kan bij kinderen een ernstige intoxicatie veroorzaken.» Ter herinnering: een flesje e-liquid kan meer dan 200 mg bevatten, afhankelijk van de grootte van het flesje en de dosis nicotine…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/09/2015 - 09h30

Antigifcentrum (www.poisoncentre.be)
cantrell, FL., J Community Health. 2014 Jun;39(3):614-6. doi: 10.1007/s10900-013-9807-5.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels