PUBLICITÉ

Elektrische tandenborstels voor kinderen: een goede keuze?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2014 - 19h07
-A +A

Elektrische tandenborstels zijn almaar populairder en de tandartsen staan er doorgaans positief tegenover.

Maar hoe staat het met kinderen?

Op welke leeftijd kunnen ze een elektrische tandenborstel beginnen te gebruiken? En hoe kiest u zo’n tandenborstel?

PUB

Elektrische tandenborstel: waarom en vanaf welke leeftijd?

Elektrische tandenborstels voor kinderen zijn er vanaf de leeftijd van vier jaar, al zijn er ook al modellen voor drie jaar.
Ze worden niet eerder aanbevolen - zodra de melktanden erdoor komen - omdat kinderen het poetsen eerst onder de knie moeten hebben. Ze moeten met andere woorden de bewegingen leren en hun tanden goed kunnen poetsen, ook de achterste, voor ze kunnen overschakelen naar een toestel dat trilt en lawaai – en soms zelfs muziek – maakt. Want dan zouden ze hun aandacht kunnen verliezen.

 

Zijn elektrische beter dan een handtandenborstel?

De tandartsen zijn hierover unaniem: ze zijn niet beter. Een handtandenborstel verwijdert even veel plaque als een elektrische als hij goed gebruikt wordt. Maar als uw kind volgens de tandarts niet erg efficiënt poetst of als het zijn neus ophaalt en de twee minuten amper rond krijgt, kan het helpen om over te stappen op een elektrische borstel. Die doet immers een deel van het werk zelf, en de ingebouwde tijdklok geeft aan hoever de poetsbeurt al is gevorderd.

 

Welke tandenborstel moet u kiezen?

De rekken in de winkels liggen vol. Er is dus keuze zat. Misschien hebt u wat hulp aan enkele criteria:

  • Oplaadbaar of op batterijen?
    Oplaadbare tandenborstels zijn weliswaar duurder, maar meestal zijn ze de beste keus. Batterijen zitten immers vol schadelijke stoffen. Als u toch liever een tandenborstel op batterijen koopt, controleer dan zeker of het kopstuk vervangbaar is. Anders mag u de hele tandenborstel al na enkele weken vervangen.
  • Welke borsteltjes?
    Het belangrijkste is dat het borsteltje klein is en soepele haren heeft. Als het opzetstuk te groot is, zal uw kind er niet mee tot achteraan in zijn mond kunnen. En als de haren te hard zijn, kan het tandglazuur – een heel kwetsbare stof! – beschadigd raken.
  • Welke handgreep?
    De handgreep moet zijn aangepast aan de grootte van de hand van uw kind. Maar voor de rest hebt u de keuze: felle of sobere kleuren, een superheld of een piraat, laat uw kind maar kiezen. Het enige wat telt, is dat het achter zijn keuze staat en dat het de tandenborstel met plezier gebruikt!
  • Met of zonder muziek?
    Sommige tandenborstels hebben naast de tijdklok ook een muziekje dat tijdens het tanden poetsen speelt om de belevenis «prettiger» te maken. Aan de ene kant is het jammer dat tanden poetsen als een karwei gezien wordt en dat muziek de klus minder onaangenaam moet maken. Maar als het helpt om uw kind zijn tanden efficiënt te laten poetsen, moet u het zeker doen.

Opgelet: welke tandenborstel u ook kiest, ook de tandpasta moet met zorg worden gekozen. Welk type nodig is, hangt af van de leeftijd van de kinderen. Het fluorgehalte wordt namelijk afgestemd op de fase van de ontwikkeling.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2014 - 11h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/09/2014 - 19h07

Union française de santé bucco-dentaire

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ