Elefantiasis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Dit is een door chronische lymfstuwing in een arm of been ontstane volumetoename en verdikking van de huid. De aandoening ontstaat na herhaalde ontstekingen en afsluiting van de lymfbanen. Ten gevolge van de beschadiging van de lymfbanen en klieren treedt een lymfstuwing op, die in de loop der jaren door bindweefseltoeneming een elefantiasis geeft.
In de tropen komt elefantiasis bij verschillende ziekten voor (onder meer veroorzaakt door filaria); in onze streken ziet men de aandoening nogal eens na herhaalde erysipelas.
Lippen, armen, onderbenen, geslachtsorganen en andere plaatsen kunnen op deze wijze een chronische zwelling vertonen, die de normale proporties vele malen kan overtreffen. Op sommige plaatsen kunnen blaasjesachtige lymfvaten ontstaan, die open kunnen barsten, waardoor de lymfe eruit kan stromen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ruwe lippen: hoe voorkomt en behandelt u ze? Gepubliceerd op 23/12/2016 - 18h57

Hebt u droge, geïrriteerde of gebarsten lippen ? Dat is geen verrassing! Onze lippen staan continu bloot aan zon, wind, kou of droge lucht. En aangezien onze lippen geen talgklieren noch melaninepigmenten hebben, kunnen ze zich nauwelijks verdedigen....

Radonalarm! Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h40

Radongas is kleurloos, geurloos en smaakloos, maar wel zeer bekend als radioactief gas met kankerverwekkende risico's. Om deze onzichtbare vijand te verbannen, is er maar één oplossing: uw woning grondig screenen op de aanwezigheid van radon. Geef he...

Hoe gebarsten lippen opmaken? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h07

’s Winters zien onze lippen af van de kou en het vochtige weer. Ze worden broos en soms barsten ze zelfs en komen er kloven . Verdragen ze dan geen make-up meer? Toch wel… We moeten alleen weten hoe het aan te pakken.

Problemen met de lippen Gepubliceerd op 23/06/2015 - 13h38

Omdat ze een dunnere huid hebben dan de rest van het lichaam, zijn onze lippen bijzonder kwetsbaar. Een goede reden om ze voortaan beter te verwennen!

Meer artikels