Eksteroog

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Likdoorn; bijzondere, diep in de huid dringende vorm van eelt. Kan zowel op de handpalm als onder de voetzool en meestal aan de zijkant of bovenzijde van de tenen voorkomen. In het midden van een eeltplak, ter grootte van een dubbeltje tot een kwartje, bevindt zich een punt (eeltconus) met een lengte van 5 tot 10 mm loodrecht naar het onderhuidse weefsel gekeerd.
Hoewel eelt zowel aan de handpalm als onder de voetzool voorkomt, ontstaat een eksteroog bijna altijd aan de voet en wel meestal aan de zijkant of aan de strekzijde van de tenen.
Voor het ontstaan van een eksteroog is een tot een kleine plaats beperkte drukbelasting nodig, die eelt doet ontstaan. Door de elasticiteit van het weefsel neemt zulk een druk naar de rand geleidelijk af en evenzo de dikte van de eerste eeltplak. Voorts moet er dicht onder de huid een harde onderlaag zijn. Meestal is dit bot.
De oorzaak van de ongewone, plaatselijke druk kan buiten de voet gelegen zijn, bijvoorbeeld in een onregelmatigheid in de schoen. Het naar binnen dringend eelt verkleint tevens de afstand tussen de hoornlaag en de harde onderlaag. Hoe dikker het eelt, des te groter de druk, des te dikker weer het eelt, enzovoort.
Een eksteroog kan door een pedicure met een snel ronddraaiend slijpinstrument worden verwijderd. Indien een eksteroog door onhygiënische verzorging geïnfecteerd en ontstoken raakt moet hij door de arts worden behandeld.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan...

Uw voeten verwennen: een gebruiksaanwijzing! Gepubliceerd op 25/08/2014 - 12h04

Voeten worden in sommige culturen verafgood, in onze contreien worden ze helaas nog al te vaak verwaarloosd. Dit artikel is een unieke kans om dit plooitje glad te strijken! Hoog tijd dus voor een grondige verwenbeurt van onze voeten. Maar hoe doe ik...

Meer artikels