Eiwitrijke diëten zijn in, zoveel is duidelijk. Maar zijn ze ook gezond? We legden de vraag voor aan prof. Thissen, hoofd van de voedingskliniek in de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas.
Eiwitrijk
Eiwitrijke diëten zijn caloriearm (400 tot 800 kilocalorieën per dag). Het is het lagere calorieverbruik (onder het gemiddelde) dat tot gewichtsverlies leidt. De gemiddelde calorie-inname bedraagt immers 2.000 kcal per dag bij vrouwen en 2.500 bij mannen. In een evenwichtige voeding is het aandeel van eiwitten in de totale calorieopname laag (10 tot 15 %). Bij eiwitrijke diëten zijn ze echter de belangrijkste caloriebron; vandaar ook hun naam. Een eiwitrijke voeding beperkt het verlies van magere massa (spiermassa, botmassa, ).
Maaltijdvervangers en diëten
Eiwitrijke diëten vallen uiteen in twee groepen:
- maaltijdvervangers bevatten voldoende koolhydraten en microvoedingsstoffen (mineralen, oligo-elementen, vitamines), vormen een volwaardige maaltijd op zich en houden dan ook weinig risico's in. Ze vereisen bijgevolg minder medische begeleiding.
- eiwitrijke diëten bevatten weinig koolhydraten en meer eiwitten dan maaltijdvervangers, maar onvoldoende microvoedingsstoffen. Gezien het risico op tekorten en bijwerkingen vereisen ze een strikt medisch toezicht.
Bron: Nieuwsbrief van de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas nr. 43, mei 2004.