Eierstokkanker: wat zijn de symptomen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/02/2014 - 18h13
-A +A

Van eierstokkanker is bekend dat hij sluipend evolueert, zozeer dat hij wel eens "de stille doder" wordt genoemd.

Een Amerikaanse studie waarbij drie typische symptomen van deze tumor werden geïdentificeerd, wil echter het tegendeel bewijzen.

PUB

Eierstokkanker: een stille doder

De uitdrukking "stille doder" betekent dat deze kanker zich kan ontwikkelen tot in een vergevorderd stadium zonder dat er sprake is van duidelijke symptomen.

Een dergelijke evolutie is bijzonder betreurenswaardig, want een tijdige behandeling verhoogt de overlevingskansen.

Bij een vroegtijdige diagnose bedraagt de vijfjaarsoverleving naar schatting 70 tot 90 %, terwijl ze in een geavanceerd stadium daalt tot 20-30 %.

De symptomen van eierstokkanker

In deze studie werd aan 1.700 vrouwen gevraagd om een vragenlijst in te vullen over hun symptomen. De vergelijking tussen de klachten van de proefpersonen zonder tumor en die van de proefpersonen met eierstokkanker bracht drie symptomen aan het licht waarvan mag worden aangenomen dat ze op eierstokkanker wijzen:

  • een opgezette buik;
  • een toegenomen middelomtrek;
  • een hevige aandrang om te urineren.

Deze symptomen moeten gelijktijdig optreden en met een hoge intensiteit en frequentie.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 06/07/2004 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 14/02/2014 - 18h13

JAMA, 9 juni 2004, pp. 2705-2712. ARC-stichting voor kankeronderzoek, http://www.arc-cancer.net. Invs, "Estimation nationale de l’incidence et de la mortalité par cancer en France entre 1980 et 2012" ("Nationale raming van het aantal kankergevallen en hieraan verbonden overlijdens in Frankrijk tussen 1980 en 2012"), rapport juli 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels