• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Eierstokkanker: Twee behandelingen zijn beter dan één

Eierstokkanker: Twee behandelingen zijn beter dan éénOmwille van het groot aantal variëteiten zou men eerder moeten spreken van 'eierstokkankers'. Door een combinatie van heelkunde en chemotherapie (behandeling met geneesmiddelen) wordt de behandeling echter alsmaar efficiënter en globaal genomen kunnen vrouwen met eierstokkanker - ondanks een zware behandeling - vaak genezen.

Welke zijn de oorzaken?

De precieze oorzaak van eierstokkanker is niet bekend en er is dan ook weinig preventie mogelijk. Bovendien bestaat er een groot aantal variëteiten van eierstokkanker die niet steeds op dezelfde manier evolueren. De kanker treedt op op één van de eierstokken (ovaria), breidt zich in de omgeving uit naar andere organen of weefsels en geeft weinig metastasen (de aanwezigheid van kankercellen op afstand van de oorspronkelijke kanker). Eierstokkanker ontwikkelt zich meestal in de vorm van een massa in de buik.

Wanneer raadplegen?

Eierstokkanker wordt vaak toevallig ontdekt bij een echografie (techniek waarbij teruggekaatste ultrasone trillingen worden geregistreerd) van het bekken of de onderbuik die soms om een andere reden wordt aangevraagd. De echografie toont een massa of een cyste op een eierstok. Eierstokkanker veroorzaakt soms gynaecologisch bloedverlies of pijn. Later voelt men een massa in de buik met vorming van ascites (vocht in de buik) waardoor de buik 'opzwelt'.

Artikel gepubliceerd door op 20/05/2002

Bronnen: Dr. Renaud Guichard

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten