• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Eierstokkanker: de noodzaak van een tijdige diagnose

Eierstokkanker: de noodzaak van een tijdige diagnoseAls eierstokkanker tijdig opgespoord wordt, is de prognose goed. Er bestaan daarvoor verschillende mogelijkheden.

Inzake screening heeft men het meestal over borst-, colon- en prostaatkanker, maar zelden over eierstokkanker. Toch worden er in België 750 gevallen per jaar opgespoord en vallen er 550 overlijdens te betreuren. Waarom zo'n slechte overlevingsscore? Omdat deze kanker al te vaak te laat gediagnosticeerd wordt. Dat is vreselijk, want als de kanker ontdekt wordt in stadium 1, op het ogenblik dat hij nog niet uitgezaaid is, bedraagt het overlevingspercentage 75 %. Zodra er uitzaaiingen zijn, zakt het echter tot 10 %.

Bij de minste twijfel: een bekkenbodemechografie

De signalen zijn vrij discreet en weinig zeggend: een gezwollen buik (wie heeft daar af en toe eens geen last van?), verhoogde middelomtrek, bekkenbodempijn en hevige aandrang om te urineren. Praat er bij de minste twijfel over met uw arts, zodat hij zo nodig een bekkenbodemechografie kan aanvragen.

Een verband met sommige borstkankers

Er is nog een ander geval waarbij regelmatig een bekkenbodemechografie vereist is: het verband tussen sommige kankers en eierstokkanker. Concreet moet u de volgende vraag beantwoorden: zijn er in uw familie in rechtstreekse lijn (moeder, grootmoeders, tantes, zussen of dochters) drie gevallen van borst- of eierstokkanker, of twee gevallen van borstkanker, waarvan één onder de 40 jaar en/of één bilateraal (in beide borsten)? Zo ja, dan moet u samen met uw arts nagaan of het al dan niet nuttig is om een genetische test te laten uitvoeren om uw risico op borst- en eierstokkanker te bepalen (gen BRCA1 of BRCA2). Verder zult u naast uw regelmatige mammografieën ook een bekkenbodemechografie moeten laten uitvoeren. Ook een CA 125-meting is een mogelijkheid. CA 125 is namelijk de belangrijkste tumormerkstof in het bloed voor epitheliale eierstokkanker. De meeste studies beschouwen 35 U/ml als bovengrens.

Artikel gepubliceerd door op 15/11/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten