Eieren en cholesterol: een beetje nuancering alstublieft!

Geüpdatet door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 26/10/2016 - 17h27
-A +A

Eieren worden vaak afgeraden, omdat ze veel cholesterol bevatten. Daarbij wordt echter al te dikwijls vergeten dat Moeder Natuur ze met heel wat andere troeven heeft begiftigd. En zoals voor het ei van Columbus geldt ook hier: je moest er maar aan denken!

PUB

Wie cholesterol zegt, zegt bijna automatisch eieren. De vraag is: zijn ze schuldig of niet? Bij het zoeken naar het juiste antwoord op die vraag is het echter… op eieren lopen!

In de kiem gesmoord

Zeker, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Toch moet u in de eerste plaats weten dat het grootste deel (80 %) van de cholesterol door de lever gesynthetiseerd wordt in het lichaam. De overige 20 % wordt geleverd via de voeding, onder meer via eieren en eiproducten (eiderivaten zoals eiwit, eigeel, eivocht, eiconcentraat, …). De overige bronnen zijn: vlees, melkproducten en zeevruchten (mosselen, garnalen, …). Uit studies is gebleken dat deze hoeveelheid zogenaamde "exogene" (van buitenaf) cholesterol bij de meeste mensen slechts een beperkte invloed heeft op het cholesterolgehalte. Het zijn vooral de verzadigde vetzuren die in producten zitten met veel dierlijke vetten (melk, vlees en subproducten) die het cholesterolgehalte sterk verhogen. Een ei bevat slechts 270 mg cholesterol en wordt dus volkomen ten onrechte afgekraakt in de media!

Alleen maar goede vetten

Bovendien hebben eieren een voorbeeldig vetprofiel in vergelijking met vlees en melkproducten: 50 % mono-onverzadigde vetzuren, 15 % polyonverzadigde vetzuren en slechts 35 % verzadigde vetzuren (bij rundproducten is dat bijna het dubbele!). Mono-onverzadigde vetzuren bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten, aangezien ze - paradoxaal genoeg voor het ei - het totale cholesterolgehalte en de slechte cholesterol verminderen. Ook polyonverzadigde vetzuren uit de omega-6-reeks (linolzuur), waaraan eieren rijk zijn, hebben een cholesterolverlagend effect. Eieren bevatten een beetje van het andere essentiële omega-3-vetzuur, alfalinoleenzuur, dat niet alleen het cholesterolgehalte doet dalen, maar ook de vetten in het bloed, de triglyceriden.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 03/06/2003 - 00h00 et mis à jour par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 26/10/2016 - 17h27

L'oeuf et la Santé. Centre de Documentation sur l'oeuf et les ovoproduits (Documentatiecentrum voor eieren en eiproducten). 209, Rue de l'Université- 75007 Parijs. http:://www.oeufs-asso.com http :www.belovo.com

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Paultje

PUB
Lees ook
Mag ik met een gerust gemoed eieren eten? Gepubliceerd op 01/10/2013 - 11h41

Eieren zitten vol cholesterol, dat weet iedereen! En toch is het zo zeker nog niet. En veel minder mensen weten dat eieren rijk zijn aan omega 3, tenminste als je de juiste eieren weet uit te kiezen. Trouwens, goed of slecht, hoe dikwijls mag men eie...

Wat u moet weten over cholesterol Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Een teveel aan cholesterol leidt tot een verdikking van de vaatwanden (atherosclerose), wat dan weer de vorming van atheroomplaques tot gevolg heeft. Deze plaques (ophopingen van vetten bijvoorbeeld) verstoppen de aders en verhogen het risico op infa...

Cholesterol: de slechte reputatie van eieren is ongegrond Gepubliceerd op 06/01/2017 - 15h13

Mensen met een te hoge cholesterol krijgen vaak de raad om minder eieren te eten, omdat die te veel cholesterol zouden bevatten...Uit studies blijkt nochtans dat eieren de hoeveelheid vetten in ons bloed niet negatief beïnvloeden en dat ze niet aan d...

Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Meer artikels