Eieren en cholesterol: een beetje nuancering alstublieft!

Eieren en cholesterol: een beetje nuancering alstublieft!

Eieren worden vaak afgeraden, omdat ze veel cholesterol bevatten. Daarbij wordt echter al te dikwijls vergeten dat Moeder Natuur ze met heel wat andere troeven heeft begiftigd. En zoals voor het ei van Columbus geldt ook hier: je moest er maar aan denken!

Wie cholesterol zegt, zegt bijna automatisch eieren. De vraag is: zijn ze schuldig of niet? Bij het zoeken naar het juiste antwoord op die vraag is het echter… op eieren lopen!

In de kiem gesmoord

Zeker, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Toch moet u in de eerste plaats weten dat het grootste deel (80 %) van de cholesterol door de lever gesynthetiseerd wordt in het lichaam. De overige 20 % wordt geleverd via de voeding, onder meer via eieren en eiproducten (eiderivaten zoals eiwit, eigeel, eivocht, eiconcentraat, …). De overige bronnen zijn: vlees, melkproducten en zeevruchten (mosselen, garnalen, …). Uit studies is gebleken dat deze hoeveelheid zogenaamde "exogene" (van buitenaf) cholesterol bij de meeste mensen slechts een beperkte invloed heeft op het cholesterolgehalte. Het zijn vooral de verzadigde vetzuren die in producten zitten met veel dierlijke vetten (melk, vlees en subproducten) die het cholesterolgehalte sterk verhogen. Een ei bevat slechts 270 mg cholesterol en wordt dus volkomen ten onrechte afgekraakt in de media!

Alleen maar goede vetten

Bovendien hebben eieren een voorbeeldig vetprofiel in vergelijking met vlees en melkproducten: 50 % mono-onverzadigde vetzuren, 15 % polyonverzadigde vetzuren en slechts 35 % verzadigde vetzuren (bij rundproducten is dat bijna het dubbele!). Mono-onverzadigde vetzuren bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten, aangezien ze - paradoxaal genoeg voor het ei - het totale cholesterolgehalte en de slechte cholesterol verminderen. Ook polyonverzadigde vetzuren uit de omega-6-reeks (linolzuur), waaraan eieren rijk zijn, hebben een cholesterolverlagend effect. Eieren bevatten een beetje van het andere essentiële omega-3-vetzuur, alfalinoleenzuur, dat niet alleen het cholesterolgehalte doet dalen, maar ook de vetten in het bloed, de triglyceriden.

Bijgewerkt door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 26/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 03/06/2003

Bronnen: L'oeuf et la Santé. Centre de Documentation sur l'oeuf et les ovoproduits (Documentatiecentrum voor eieren en eiproducten). 209, Rue de l'Université- 75007 Parijs. http:://www.oeufs-asso.com http :www.belovo.com

Vindt u het artikel interessant?