• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Eetbuien: als voedsel je leven beheerst

Eetbuien: als voedsel je leven beheerst

Een eetbui is een vorm van dwangmatig eten die vaak onzichtbaar is, maar meer voorkomt dan we wel denken. Het is een hardnekkig en moeilijk af te leren gedrag.

Wat is dwangmatig eten?

Mensen met dwangmatig gedrag hebben het gevoel dat ze handelen uit dwang en dus niets anders kunnen. Bij dwangmatig eten richt die dwang zich op voedsel. Iemand met dwangmatig eetgedrag of eetzucht voelt de behoefte om grote hoeveelheden van een bepaalde eetwaar te verorberen en dat buiten de normale etenstijden of zonder dat hij honger heeft. Daarna komt er vaak een sterk gevoel van schaamte en ongemak op. Het dwangmatig gedrag is soms heel extreem. Sommige mensen werken in één enkele eetbui het equivalent van verschillende maaltijden naar binnen.

Zulke eetbuien verlopen meestal alleen en in het geniep. De persoon in kwestie is elke controle kwijt in zijn omgang met voedsel. In het begin eet hij nog om het genot, maar al gauw neemt de dwang de bovenhand en gaat het nog enkel om zo veel mogelijk te verslinden.

 

Na de eetbui

Een eetbui duurt normaal niet zo lang (minder dan twee uur), maar in die tijdsspanne worden massa’s calorieën verorberd.

Sommige mensen gaan na zo’n aanval braken om zich te ontdoen van het opgenomen voedsel. Dat is boulimie. Andere doen dat niet en verdikken aanzienlijk als de eetbuien zich vaak herhalen. We spreken in dat geval van hyperfagie.

 

Artikel gepubliceerd door op 06/03/2012

Bronnen: I. Carrard et al., Revue médicale Suisse, 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden