Eetbuien: als voedsel je leven beheerst

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/03/2012 - 12h14
-A +A

Een eetbui is een vorm van dwangmatig eten die vaak onzichtbaar is, maar meer voorkomt dan we wel denken. Het is een hardnekkig en moeilijk af te leren gedrag.

PUB

Wat is dwangmatig eten?

Mensen met dwangmatig gedrag hebben het gevoel dat ze handelen uit dwang en dus niets anders kunnen. Bij dwangmatig eten richt die dwang zich op voedsel. Iemand met dwangmatig eetgedrag of eetzucht voelt de behoefte om grote hoeveelheden van een bepaalde eetwaar te verorberen en dat buiten de normale etenstijden of zonder dat hij honger heeft. Daarna komt er vaak een sterk gevoel van schaamte en ongemak op. Het dwangmatig gedrag is soms heel extreem. Sommige mensen werken in één enkele eetbui het equivalent van verschillende maaltijden naar binnen.

Zulke eetbuien verlopen meestal alleen en in het geniep. De persoon in kwestie is elke controle kwijt in zijn omgang met voedsel. In het begin eet hij nog om het genot, maar al gauw neemt de dwang de bovenhand en gaat het nog enkel om zo veel mogelijk te verslinden.

 

Na de eetbui

Een eetbui duurt normaal niet zo lang (minder dan twee uur), maar in die tijdsspanne worden massa’s calorieën verorberd.

Sommige mensen gaan na zo’n aanval braken om zich te ontdoen van het opgenomen voedsel. Dat is boulimie. Andere doen dat niet en verdikken aanzienlijk als de eetbuien zich vaak herhalen. We spreken in dat geval van hyperfagie.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/03/2012 - 12h14

I. Carrard et al., Revue médicale Suisse, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is dwangmatig gedrag? Geüpdatet op 12/08/2008 - 00h00

De term compulsieve stoornis wordt tegenwoordig heel veel gebruikt. Maar wat betekent hij eigenlijk? Compulsief komt van het Latijnse woord compulsio en betekent dwang. Personen die last hebben van compulsief gedrag hebben dus het gevoel dat ze hande...

Kleptomanie, steelzucht... Gepubliceerd op 09/09/2015 - 13h12

Kleptomanen , mensen die zich niet kunnen bedwingen om in de winkels te stelen , is iets waar we makkelijk om lachen of grappen over maken, iets voor komische films. Maar voor wie het zelf elke dag moet beleven, is het helemaal geen lachertje..

Meer artikels