Eet u graag Chinees?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00
-A +A

Zout, zoet, zuur, bitter? Met uw tong kan u die vier basissmaken onderscheiden. En het glutamaat dat in de Chinese keuken wordt gebruikt? Dat kan u ook proeven en dat is nieuw!

De Chinese keuken is uiteraard niet nieuw. Wel nieuw is de ontdekking van een specifieke glutamaatreceptor op de tong. Voordien dachten we dat alle smaken toe te schrijven waren aan een combinatie van de vier basissmaken: zout, zoet, zuur en bitter. Op de rand van de tong zijn er smaakpapillen die werkelijk gespecialiseerd zijn in het detecteren van smaken: vooraan suiker, daarna zout, vervolgens zuur en achteraan bitter.

Wel,nu moet daar 'umami', de specifieke smaak van glutamaat, aan worden toegevoegd. Ook de suikerreceptoren kunnen glutamaat herkennen. Maar als u dat niet kan, wees gerust ...

  • u bent niet de enige: 15% van de mensen zijn zoals u;
  • u kan iets anders eten dan de Chinese keuken!
Wat er ook van zij, overdaad schaadt. Sommige Westerlingen kunnen glutamaat niet verdragen. Deze personen ontwikkelen enkele uren na een Oosterse maaltijd hoofdpijn, warmteopwellingen, roodheid van het gezicht en de romp zonder te hebben gedronken: het bekende Chinees-restaurantsyndroom. Toch goed om weten.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/06/2002 - 00h00 Li et coll., Proc Natl Acad Sci U S A 2002; 99: 4692-6 Lugaz et cal. Chem Senses 2002; 27: 105-15
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kruidig eten is gezond! Geüpdatet op 24/10/2011 - 12h19

Kruiden zoals kurkuma of kerrie horen niet echt thuis in de traditionele Europese keuken. Maar de wereld wordt almaar kleiner en het reizen heeft ons de kruiden laten herontdekken. Onze gezondheid vaart er wel bij.

Mediterrane keuken helpt tegen depressies Gepubliceerd op 07/07/2014 - 17h06

Het is bekend dat de mediterrane keuken preventief beschermt tegen hart- en vaataandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker. Maar er is nu een nieuw argument om zo te gaan koken. De mediterrane keuken zou namelijk ook de risico's op een depressie...

Eet (nog) meer spinazie! Geüpdatet op 23/03/2016 - 10h00

De grote groene bladeren van spinazie groeien hier bij ons bijna het hele jaar door, op de drie wintermaanden na. Een goede reden om te profiteren van alle kostbare voedingsstoffen die spinazie ons levert!

Meer artikels