• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Eet minder vet als u aan suikerziekte lijdt

Eet minder vet als u aan suikerziekte lijdtVolgens een Engelse studie worden diabetespatiënten onvoldoende behandeld wat hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen) betreft. De auteurs stellen voor de bloedspiegel van vetten vanaf dewelke een behandeling moet worden gevolgd, bij diabetespatiënten te verlagen.

Diabetesof suikerziekte is een metabole aandoening die allerlei verwikkelingen (complicaties) kan veroorzaken, vooral hart- en vaatziekten. Diabetespatiënten lopen immers twee- tot viermaal meer risico om een infarct (hartaanval) te krijgen dan personen zonder diabetes en ze sterven er ook vaker aan.

Slecht behandeld

Volgens een Engelse studie lijdt 27,1% van de diabetespatiënten aan hart- en vaatziekten tegen 6,7% van de personen zonder diabetes. Hoewel diabetespatiënten een risicogroep vormen, volgt slechts 15% een lipidenverlagende behandeling (om het vetgehalte in het bloed te verlagen) en bij slechts 31,6% is het cholesterolgehalte in het bloed onder controle (het cholesterolgehalte stijgt als we te veel vetten eten). Welnu, een verlaging van het vetgehalte in het bloed is van kapitaal belang in de preventie van hart- en vaatziekten.

De auteurs van de studie pleiten dan ook voor een behandeling van het specifieke cardiovasculaire risico bij diabetespatiënten. Ze stellen voor de bloedspiegels van triglyceriden (vetten die stijgen bij het eten van suikergoed of snoep en het drinken van alcoholische dranken) en van cholesterol vanaf wanneer een behandeling nodig is, te verlagen. In afwachting dat deze goede raad op grotere schaal wordt toegepast, spreek erover met uw arts.

Artikel gepubliceerd door op 03/06/2002

Bronnen: Yeo, Heart 2002; 87: 423-427.

Vindt u het artikel interessant?