Eet meer vezels!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00
-A +A

Voedingsvezels hebben heel wat troeven. Ze verbeteren de intestinale transit, verhogen het verzadigingsgevoel, spelen een rol bij de preventie van bepaalde kankers en hebben een positief effect op de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Wij geven u alvast een aantal tips voor meer vezels in uw voeding.

De consumptie van voedingsvezels heeft een aantal positieve effecten op de gezondheid, dat is al langer geweten. Ze doen het gewicht en het volume van de stoelgang toenemen, bevorderen de intestinale transit en zijn dan ook aangewezen bij de preventie en de behandeling van constipatie, ze doen het cholesterolgehalte in het bloed dalen en tenslotte vertragen ze de absorptie van gluciden wat een pluspunt is bij de behandeling van diabetes.

Maar sinds het begin van deze eeuw worden er almaar minder voedingsvezels geconsumeerd.
Dat heeft te maken met de veranderde voedingsgewoonten en het raffineren van granen. Die evolutie lijkt gepaard te gaan met een toename van heel wat stoornissen: constipatie, aandoeningen van de karteldarm, diverticulose, darmkanker en misschien ook een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Het is dan ook belangrijk dat de voeding verrijkt wordt met voldoende hoeveelheden voedingsvezels.
Die vezels zitten in fruit en groenten en in volkoren granen. En zoals wellicht iedereen inmiddels weet, eten we niet genoeg groenten en fruit, niet genoeg brood en niet genoeg zetmeelhoudende voedingswaren. We hebben eerder een voorkeur voor geraffineerde voedingsproducten: wit brood, ontbijtkoeken, koekjes en andere producten waar geen vezels inzitten.

Hoe uw voeding vezelrijker maken?

  • een rauwe of gekookte groente (soep mag ook) 's middags en 's avonds;
  • drie stuks fruit per dag;
  • 100g volkoren of roggebrood (het equivalent van vijf fijne sneetjes);
  • Een bord gedroogde groenten, bruine rijst of een handjevol gedroogd fruit twee à drie keer per week.

Om constipatie te bestrijden

Om komaf te maken met constipatie moet men de hoeveelheid vezels in de voeding verhogen. Het meest doeltreffend zijn de voedingsvezels in granen: volkoren brood, zemelenbrood, roggebrood, bruine rijst ... Daarnaast moet men minstens anderhalve liter water per dag drinken, een zuivelproduct met bifidus op het menu zetten en regelmatig voldoende lichaamsbeweging nemen.
In geval van colitis kan men het fruit of de groenten koken om de vezels minder prikkelend of irriterend te maken.
Een ander niet te verwaarlozen voordelen van vezels: ze verhogen het verzadigingsgevoel en bevatten niet veel calorieën. Ze helpen om minder en beter te eten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Moeilijke spijsvertering: een kwestie van stress? Gepubliceerd op 19/07/2016 - 15h36

Stress doet spijsverteringsstoornissen toenemen, zoals bijvoorbeeld maagzuur en reflux, maar het kan ook een factor zijn die de problemen veroorzaakt. Als u met stress en met spijsverteringsproblemen kampt, dan moet u twee dingen doen: de stress redu...

Last van constipatie? Laat er uw leven niet door vergallen! Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h13

Iedereen heeft wel eens last van winderigheid of luie darmen. Het zijn op zich onschuldige ongemakken, maar ze kunnen best wel hinderlijk zijn en zelfs leiden tot complicaties. Het is dus belangrijk om een geschikte oplossing te vinden voor constipat...

Vijf regels tegen constipatie Gepubliceerd op 19/10/2012 - 12h27

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben. Onze voeding en levensstijl spelen vaak...

Meer vezels, minder dikkedarmkanker Gepubliceerd op 13/10/2014 - 17h05

Colorectale kanker zit in ons land al decennia lang bij het leiderstrio van de dodelijke tumoren. Hoe komt dat? Misschien door een gebrek aan voedingsvezels op ons bord!

Meer artikels