De eerste zon en acne…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2014 - 12h06
-A +A

De lente is eindelijk in ‘t land! Ook al zullen de Aprilse grillen nog wel van zich laten horen, we popelen allemaal van ongeduld om de zon weer op te zoeken. Maar wat te doen als we last hebben van acne?

PUB

Acne en de lente

Acne is de meest voorkomende huidaandoening, en het zijn lang niet alleen pubers die er last van hebben. Ook almaar meer volwassenen, vooral vrouwen, hebben acne. Er wordt wel eens gezegd dat acne betert als de huid blootgesteld wordt aan de zon. Dat geldt niet voor iedereen, al klopt het dat zonnestralen een weldoend effect hebben op acne. Ze verminderen de ontsteking en die ligt aan de basis van de meest zichtbare symptomen, de rode vlekken.  Een gebruinde huid camoufleert bovendien in zekere mate de puistjes.

Maar dat betekent nog niet dat mensen met acne zich bij het eerste lentezonnetje zonder nadenken moeten blootstellen aan de zon…

 

Acne en zon, toch niet zulke goede vrienden…

De effecten van zonnestralen zijn maar tijdelijk. De acne steekt hoe dan ook weer de kop op als de zon minder sterk wordt of wegblijft. Heel wat middeltjes tegen acne (orale middeltjes of crèmes voor de huid) maken de huid bovendien gevoeliger voor de zon.  Dat is onder meer het geval voor isotretinoïne (roaccutane) maar ook voor andere oplossingen (adapaleen en azelaïnezuur).

Als u deze middelen neemt, moet u de zon dus zeker mijden. En zoals iedereen weet, vergroot blootstelling aan de zon ook het risico op huidkanker. Al die nadelen wegen zwaar door tegenover het positieve effect op de puistjes dat dan nog niet door iedereen zal ervaren worden en dat in het beste geval maar tijdelijk is.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/04/2011 - 15h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2014 - 12h06
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Acne op volwassen leeftijd: ontmoedigend! Gepubliceerd op 21/09/2016 - 10h19

Acne op volwassen leeftijd is een veelvoorkomende aandoening van de huid . Vrouwen zien erg op tegen deze aandoening. Dat zal niemand verbazen aangezien acne niet alleen onaangenaam is, maar ook nog de neiging heeft om terug te keren. Bovendien kan i...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Tien gangbare opvattingen over acne Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h48

Acne komt heel veel voor bij jonge mensen. Acnepuistjes - soms zijn ze meer, soms minder uitgesproken - kunnen het leven van onze jeugd grondig vergallen. Maar er bestaan heel wat fabeltjes rond. Kunt u feiten en fictie onderscheiden?

Meer artikels