PUBLICITÉ

De eerste tandjes

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2015 - 11h11
-A +A

Op dat vlak zijn er geen absolute regels: elk kind is uniek. De enen krijgen hun eerste tandjes vroeg, de anderen laat. De klachten die de komst van een tand aankondigen, zijn wél altijd dezelfde en kunnen bovendien verlicht worden. Ook nuttig om te weten: de meeste tanden ontwikkelen zich tijdens de zwangerschap. Vandaar dat de voeding van de toekomstige mama zo belangrijk is.

PUB

Zwangerschap en borstvoeding, sleutelmomenten voor de tandjes van de baby

De eerste tand komt meestal uit rond 6 maanden. Toch is er op dat vlak geen regel: sommige baby's worden geboren met een tand, zoals Julius Caesar, Lodewijk IX en Napoleon, anderen moeten wachten tot ze hun eerste kaarsje uitblazen.

Tijdens de zwangerschap
Hoe dan ook, de ontwikkeling van de babytanden begint al tijdens de zwangerschap. De 20 melktanden zitten bij de geboorte immers al bijna allemaal klaar onder het tandvlees. Zwangere vrouwen moeten dan ook heel hun zwangerschap lang een aangepast voedingspatroon volgen, want hun voeding heeft onbetwistbaar een weerslag op het gebit van hun kind.

Tijdens de borstvoeding
Ook de moedermelk is zeer belangrijk; ze bevat weliswaar minder calcium dan industriële melk, maar het calcium wordt wel beter opgenomen (67 % tegen 25 %). Ook hier is de voeding van de kersverse mama van cruciaal belang.

Moedermelk heeft nog andere voordelen in vergelijking met flessenmelk. Zo vraagt het zuigen aan de borst meer inspanning, waardoor de ontwikkeling van de gezichtsspieren en de kaakbeenderen meer gestimuleerd wordt. Bovendien staan de tanden van baby's die borstvoeding hebben gekregen, meestal mooier in de rij, waardoor ze later minder orthodontische ingrepen nodig hebben.

Hoe kunt u klachten verlichten?

Op welk tijdstip de eerste tand ook uitkomt, er zijn altijd dezelfde de tekens die hem aankondigen: het tandvlees is gezwollen en ziet rood, net als de wangen en de dijen. Vaak wordt uw oogappel knorrig, weent hij meer dan anders en verliest hij zijn eetlust.

  • Geef hem een in de ijskast gekoelde bijtring.

  • Masseer het gezwollen tandvlees met een speciale balsem.

  • Geef uw kind paracetamol als het koorts heeft, maar hou u aan de dosis voor kinderen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/09/2003 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/04/2015 - 11h11

Les dossiers de l'allaitement, 1994 ; Leche League France - Bébé Santé N°17, 2002. Union française de la santé buccodentaire (UFSBD).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ