De eerste ritjes met de fiets

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00
-A +A

Alvorens een kind zich met de fiets op de openbare weg begeeft om zijn eerste ritjes af te leggen, moet het daarvoor eerst geleidelijk en zorgvuldig opgeleid worden. De ouders spelen daarbij een fundamentele rol om het kind een zekere zelfstandigheid bij te brengen. Bovendien moeten zij het kind leren de verkeersregels correct toe te passen.

PUB

Nooit voor de leeftijd van 10 jaar alleen op de openbare weg met de fiets!

Het is niet zozeer de leeftijd die telt, maar eerder de maturiteit en de gekregen opleiding. Wil je met de fiets op de openbare weg rijden, dan moet je eerst geleidelijk aan de nodige vaardigheden verworven hebben en voldoende zelfstandigheid aan de dag kunnen leggen. Dit leerproces gebeurt gewoonlijk tussen 10 en 14 jaar, naarmate het kind zijn fiets gaat gebruiken om bijvoorbeeld vrienden een bezoekje te brengen of om naar de voetbaltraining te gaan. Het is de taak van de ouders om hun kinderen een goede verkeersopvoeding te geven.

Ouders en kind zouden regelmatig samen moeten gaan fietsen, zodat het kind de verkeersregels in een reële situatie kan aanleren door het gedrag van de ouders te imiteren. Ouders moeten er ook voor zorgen dat het kind in staat is om op de juiste manier te remmen, zonder gebruik te maken van de voeten, om rechtdoor te rijden, zonder te zigzaggen, om de arm uit te steken om aan te geven dat het van richting wil veranderen en ook om eventjes achter zich te kijken om het verkeer in het oog te houden.
Begin altijd met een korte en gemakkelijke rit, en ga daarna rijden op niet al te drukke wegen alvorens geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad te verhogen. Voordat het kind zich alleen op de openbare weg mag begeven, moeten de ouders er zeker van zijn dat het kind zich houdt aan de belangrijke verkeersregels, dat het in staat is om mogelijk gevaarlijke situaties te herkennen en dat het daarop ook op de juiste manier kan reageren. Ga daarvoor meerdere keren met het kind oefenen op de weg die het achteraf alleen zal moeten afleggen.

Na te leven regels:

  • Stoppen voor het rode licht.
  • Altijd rechts rijden, zelfs op rotondes.
  • Rechts rijden, maar niet te dicht bij de geparkeerde auto's. Je weet immers nooit of iemand plots de deur van de auto opent.
  • Aan de verkeerslichten rechts blijven, maar wel achter de auto's, zodat je zichtbaar bent in hun spiegeltjes.
  • Gebruik de fietspaden indien ze er zijn.
  • Om links af te slaan: stap van de fiets af en steek over zoals een voetganger.
  • Rijd nooit een verboden richting in.
    • Zet een helm op.
  • Draag lichtgekleurde en/of fluorescerende kledij en voorzie je fiets minstens van goede lichten en reflectoren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/09/2007 - 00h00 La Prévention routière, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Fietsen in de stad Geüpdatet op 03/10/2011 - 14h55

De fiets is ideaal voor uitstapjes of verplaatsingen in de stad. Maar aangezien deze tweewieler geen carrosserie heeft om de fietser te beschermen, is fietsen riskant. Als u zich aan enkele veiligheidsmaatregelen houdt, kunt u dat risico wel beperken...

Trappen voor uw gezondheid. Neem de fiets! Gepubliceerd op 25/03/2014 - 15h15

Met de fiets kunnen we ons niet alleen snel verplaatsen, fietsen is ook heel goed voor de gezondheid! Een 'tran-sport-middel' dat de betere oplossing blijkt in onze dichtslibbende en vervuilde steden...

Meer artikels