De eerste rimpels: de expressierimpels

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2015 - 12h39
-A +A

De eerste rimpel?
Hij verschijnt meestal naast het oog of op het voorhoofd. Het is een expressierimpel en voorr heel wat vrouwen is die eerste rimpel een zeer belangrijk ogenblik in hun leven. Een ogenblik dat men een tijdje kan uitstellen om ervoor te zorgen dat het gelaat gaaf blijft, maar men kan er ook voor kiezen om dat ogenblik op een positieve manier te beleven!

PUB

Wat zijn expressierimpels?

Rimpels zijn plooien die in de huid gevormd worden. Ze zijn te wijten aan een verzwakking van de lederhuid, de diepste laag van de huid, die de opperhuid, de zichtbare laag, niet meer perfect ondersteunt. De huid biedt bijgevolg minder goed weerstand aan vervormingen en draagt er na een tijdje de sporen van: de expressierimpels, ook uitdrukkingsrimpels genoemd.

Zij ontstaan door bewegingen van ons gezicht. Wanneer wij glimlachen, de ogen wijd opensperren of de wenkbrauwen fronsen, vertoont onze huid plooien of rimpels. Wanneer wij duizenden en duizenden keren dezelfde beweging maken, beginnen onze huidvezels te verzwakken. De huid verliest dan haar vermogen om opnieuw glad te worden wanneer een einde komt aan die beweging.

Uitverkoren plekjes

De plaatsen waar op het gezicht de eerste rimpels verschijnen, verschillen van persoon tot persoon. Men kan eigenlijk zeggen dat de rimpels"op maat" gemaakt worden naargelang de gezichtsuitdrukkingen van ieder van ons... Uiteraard worden toch een aantal plaatsen meer getroffen dan andere:

  • De kraaienpootjes: zij beginnen in de hoek van de ogen. Dit zijn de glimlachrimpels.
  • De leeuwenrimpel: tussen de wenkbrauwen, in de vorm van een V. Deze rimpelontstaat wanneer men de wenkbrauwen fronst en geeft bovendien een strenge indruk.
  • De voorhoofdsrimpels: zij lopen horizontaal over een groot deel van het voorhoofd. Zij ontstaan wanneer iemand dikwijls bezorgd kijkt.
  • Rond de lippen: rimpeltjes rond de mond, een zeer beweeglijk gebied waar de huid bovendien vrij kwetsbaar is.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/05/2015 - 12h39
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe raak ik van die lelijke rimpels af? Geüpdatet op 10/09/2013 - 14h59

Dankzij bepaalde dagelijkse zorgen (hydrateren, gelaatsgymnastiek, niet drinken, geen alcohol, weinig zon enz.) kunt u het verschijnen van rimpels vertragen. Maar ook voor wie er al heeft, bestaan er middeltjes om ze te verzachten. We zetten ze op ee...

De huid slachtoffer van onze biologische klok! Gepubliceerd op 06/04/2016 - 12h02

Niemand ontsnapt aan de veroudering , een universeel proces dat bepaald wordt door onze biologische klok en waarvan de eerste tekens verschijnen vanaf de leeftijd van dertig jaar. De strijd tegen de tijd is nochtans niet bij voorbaat verloren!

Meer artikels