Eerste aanbevelingen tegen infertiliteit

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 26/12/2001 - 00h00
-A +A

Infertiliteit is niet noodzakelijk een fataliteit. Talrijke gegevens stellen ons thans in staat eenvoudige aanbevelingen te formuleren voor koppels die moeite hebben om een kind te verwekken.

PUB

Nadat de beslissing genomen is, wordt een vrouw zelden onmiddellijk zwanger. Men moet vaak maanden geduld oefenen. Wanneer de zwangerschap echter te lang uitblijft, zal de gynaecoloog tijdens de raadpleging voor steriliteit talrijke vragen stellen omtrent de levensgewoonten van het koppel! De levenswijze speelt immers een zeer belangrijke rol in het domein van de conceptie, en sommige gewoonten, die volledig onschuldig lijken, interfereren gemakkelijk met de voortplantingsmogelijkheden.

In deze context hebben epidemiologische gegevens klare antwoorden aangebracht en geven ze koppels in nood passende informatie. De bekendste factoren die geassocieerd zijn met een daling van de fertiliteit bij de vrouw, zijn:

  • roken;
  • alcoholconsumptie;
  • te hoog cafeïnegebruik;
  • overgewicht of, omgekeerd, gewichtstekort

Wanneer men dus kinderen wenst, moet men dit voorbereiden en enkele raadgevingen opvolgen, zoals stoppen met roken, niet meer dan 4 glazen alcohol per dag drinken, minder dan 250 mg cafeïne gebruiken, dus koffie en andere cafeïnehoudende dranken vermijden, een teveel aan calorieën vermijden om een BMI (Body Mass Index) lager dan 27 kg/m² te behouden. De BMI mag echter niet lager zijn dan 20 kg/m², want dan gaat het om gewichtstekort. Tenslotte zal men regelmatig aan sport doen, aangepast in functie van de levenswijze en de persoonlijke voorkeur. Hiermee kan het gewicht gestabiliseerd worden. Overdaad schaadt echter en wie te veel aan sport doet, kan eveneens moeilijkheden ondervinden bij de voortplanting.

Deze raadgevingen lijken wellicht elementair, aangezien ze verband houden met een gezonde leefhygiëne, maar het probleem ligt natuurlijk bij het respecteren ervan!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 26/12/2001 - 00h00 Medica Press
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Te veel tv-kijken is ongezond! Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Kinderen die veel tv kijken, brengen als volwassene hun gezondheid in gevaar. Uit de cijfers van een studie hierover blijkt hoezeer de sedentariteit die met tv-kijken gepaard gaat, later tot zwaarlijvigheid, te hoge cholesterol, roken, … leidt.

Meer artikels