Eenzaamheid kan bloeddruk verhogen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/05/2006 - 00h00
-A +A

Dat eenzaamheid het risico op een depressie verhoogt is bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat het isolement ook het risico op verhoogde bloeddruk doet stijgen en dus ook de kansen op het ontstaan van kan doen toenemen.

PUB

Verhoogde bloeddruk en de risico's voor hart- en vaatziekten

Verhoogde bloeddruk is een veel voorkomende ziekte. Twee miljoen Belgen hebben er last van. Ongeveer de helft is zich daar niet van bewust en wordt ook niet behandeld. Het onbehandeld laten van een te hoge bloeddruk verhoogt nochtans de risico's op hart- en vaatziekten. Het is dus van cruciaal belang dat deze kwaal wordt opgespoord. Om dat te vergemakkelijken zijn verschillende factoren vastgelegd: de leeftijd (meer dan 45 jaar bij mannen en meer dan 55 jaar bij vrouwen), overgewicht, een zittend leven, een voeding met te veel dierlijke vetten en te weinig groenten en fruit, overmatig gebruik van zout, roken, overmatig gebruik van alcohol, diabetes en familiale voorbestemdheid.

Eenzaamheid verhoogt de bloeddruk

De onderzoekers hadden eerder al aangetoond dat eenzaamheid het risico op een depressie doet stijgen. Met hun nieuwe onderzoek laten ze zien dat eenzaamheid ook de bloeddruk doet stijgen.Het onderzoek werd verricht bij een kleine 300 Amerikanen tussen 50 en 68 jaar. Elke deelnemer werd gescreend op de aanwezigheid van bepaalde psychische symptomen (depressiviteit, eenzaamheid, stress,...) en cardiovasculaire symptomen. De onderzoekers ontdekten zo een belangrijk verband tussen de bloeddruk en eenzaamheid: bij de deelnemers die het hoogst scoorden op eenzaamheid werden ook de hoogste systolische waarden (bovendruk) gemeten. Daarbij komt nog dat de bloeddruk in ieder geval omhooggaat met de leeftijd. Mensen die last hebben van eenzaamheid lopen dus meer kans op hart- en vaatziekten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/05/2006 - 00h00

Hawkley L.C. en coll., Psycholog. Aging, 21 (1) : 152-64, 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Lawaai op luchthavens is slecht voor het hart Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Het lawaai van de vliegtuigen op en rond de luchthavens verknalt niet alleen het leven van de buurtbewoners, het heeft ook een invloed op hun gezondheid. Uit een studie uitgevoerd bij de omwonenden van verschillende Europese luchthavens blijkt dat he...

Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Meer artikels