Eenvoudige kamtest bepaalt verschil kaalheid en normaal haarverlies

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/05/2013 - 09h31
-A +A

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een eenvoudige test om het verschil te bepalen tussen normaal haarverlies en beginnende kaalheid. 60 seconden kammen blijkt al voldoende.

PUB

Haarverlies bij mannen

Tot op vandaag bestaat er geen wereldwijd aanvaarde methode om het normale, dagelijkse haarverlies te meten. Dat zou handig zijn om te bepalen of iemand kaal begint te worden, dan wel of het om een normale hoeveelheid haarverlies gaat.
Vaak wordt gesuggereerd dat het normaal is om tot 100 haren per dag te verliezen, gebaseerd op de veronderstelling dat de gemiddelde hoofdhuid ongeveer 100 000 haren telt.
Wetenschappelijk is het aantal van 100 haren per dag nog niet bewezen. Het houdt ook geen rekening met het feit of haarverlies constant blijft tijdens de levensloop, evenmin of dat aantal gelijk ligt voor mannen en vrouwen.
Onderzoekers van universiteiten in Texas, Maryland en Pennsylvania ontwikkelden nu op een wetenschappelijke manier een praktische test om het normale haarverlies bij mannen vast te stellen.
Voor hun studie onderzochten ze het haarverlies bij zestig gezonde, blanke mannen, zonder tekenen van kaalheid. De helft van de testpersonen was tussen de 20 en de 40 jaar oud, de andere helft tussen de 41 en de 60 jaar oud.
Elke testpersoon gebruikte identieke kammen en waste zijn haar 's drie ochtenden na elkaar met dezelfde shampoo. De vierde, vijfde en zesde ochtend vroegen de wetenschappers aan de proefpersonen om 60 seconden lang hun haar te kammen boven een handdoek van een contrasterende kleur.

60 seconden kammen

Uit de resultaten bleek dat jonge mannen een gemiddelde van 10,2 haren verliezen per 60 seconden kammen. De uiterste waarden waren 0 en 78 haren. De oudere mannen verloren een gemiddelde van 10,3 haren per test, met uiterste waarden van 0 en 43 haren. Zes maanden later, bij een herhaling van het onderzoek, werden dezelfde resultaten vastgesteld bij beide leeftijdsgroepen. Bovendien gebeurde het tellen deze keer niet door de proefpersonen zelf, maar door één van de wetenschappers.
Volgens de wetenschappers bewijst het kleine verschil in de resultaten van de twee testen, zowel bij de jonge als bij de oudere proefpersonen, dat de 60 seconden haartest een simpele, praktische en betrouwbare methode is om te bepalen of het nu om normaal dan wel om problematisch haarverlies gaat. Doe de test, en dan spreek met uw dermatoloog!

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 01/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/05/2013 - 09h31

Wasko, C., Standardizing the 60-Second Hair Count. Archives of Dermatology, juni 2008.
Dhurat, R., International Journal of Trichology, juli 2009. 1(2):108-19. doi: 10.4103/0974-7753.58553.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Haaruitval of kaalheid: Ga naar uw huisarts! Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Mannelijke kaalheid of androgene haaruitval wordt vooral gekenmerkt door haaruitval bij de slapen, op het voorhoofd en op de kruin. Zo'n 30% van de mannen krijgt er na zijn dertigste mee te maken. De aandoening is doeltreffend te behandelen, als men...

Ik verlies mijn haar in de herfst... Gepubliceerd op 10/10/2014 - 18h41

Als de eerste herfstkoelte zich laat voelen, sterven de geel en oranje gekleurde bladeren af en vallen af. Net zoals deze dode bladeren maken onze haren zich bij elke seizoenswissel klaar om de kou te trotseren. Als dit seizoensgebonden haarverlies n...

Hoe kunt u haaruitval stoppen? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Haaruitval is een fenomeen waar zowel mannen als vrouwen het vaak heel moeilijk mee hebben. We zien ons haar is immers een esthetisch attribuut. Het verliezen wordt gelijkgesteld met oud worden. Hoe wordt de diagnose van haaruitval gesteld en wat zij...

IJdele man pikt kaalheid niet Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Een lichte paniek bekruipt menig man wanneer hij voor het eerst zijn dunner wordende haardos opmerkt in de spiegel. Kan het doembeeld van een kalende schedel worden voorkomen?

Meer artikels