• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Eenvoudige kamtest bepaalt verschil kaalheid en normaal haarverlies

Eenvoudige kamtest bepaalt verschil kaalheid en normaal haarverlies

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een eenvoudige test om het verschil te bepalen tussen normaal haarverlies en beginnende kaalheid. 60 seconden kammen blijkt al voldoende.

Haarverlies bij mannen

Tot op vandaag bestaat er geen wereldwijd aanvaarde methode om het normale, dagelijkse haarverlies te meten. Dat zou handig zijn om te bepalen of iemand kaal begint te worden, dan wel of het om een normale hoeveelheid haarverlies gaat.
Vaak wordt gesuggereerd dat het normaal is om tot 100 haren per dag te verliezen, gebaseerd op de veronderstelling dat de gemiddelde hoofdhuid ongeveer 100 000 haren telt.
Wetenschappelijk is het aantal van 100 haren per dag nog niet bewezen. Het houdt ook geen rekening met het feit of haarverlies constant blijft tijdens de levensloop, evenmin of dat aantal gelijk ligt voor mannen en vrouwen.
Onderzoekers van universiteiten in Texas, Maryland en Pennsylvania ontwikkelden nu op een wetenschappelijke manier een praktische test om het normale haarverlies bij mannen vast te stellen.
Voor hun studie onderzochten ze het haarverlies bij zestig gezonde, blanke mannen, zonder tekenen van kaalheid. De helft van de testpersonen was tussen de 20 en de 40 jaar oud, de andere helft tussen de 41 en de 60 jaar oud.
Elke testpersoon gebruikte identieke kammen en waste zijn haar 's drie ochtenden na elkaar met dezelfde shampoo. De vierde, vijfde en zesde ochtend vroegen de wetenschappers aan de proefpersonen om 60 seconden lang hun haar te kammen boven een handdoek van een contrasterende kleur.

60 seconden kammen

Uit de resultaten bleek dat jonge mannen een gemiddelde van 10,2 haren verliezen per 60 seconden kammen. De uiterste waarden waren 0 en 78 haren. De oudere mannen verloren een gemiddelde van 10,3 haren per test, met uiterste waarden van 0 en 43 haren. Zes maanden later, bij een herhaling van het onderzoek, werden dezelfde resultaten vastgesteld bij beide leeftijdsgroepen. Bovendien gebeurde het tellen deze keer niet door de proefpersonen zelf, maar door één van de wetenschappers.
Volgens de wetenschappers bewijst het kleine verschil in de resultaten van de twee testen, zowel bij de jonge als bij de oudere proefpersonen, dat de 60 seconden haartest een simpele, praktische en betrouwbare methode is om te bepalen of het nu om normaal dan wel om problematisch haarverlies gaat. Doe de test, en dan spreek met uw dermatoloog!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/05/2013
Origineel artikel geschreven door op 01/07/2008

Bronnen: Wasko, C., Standardizing the 60-Second Hair Count. Archives of Dermatology, juni 2008.
Dhurat, R., International Journal of Trichology, juli 2009. 1(2):108-19. doi: 10.4103/0974-7753.58553.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten