Eendenragout met vijgen

Recept aangemaakt op 16/09/2014 - 15h58 en geüpdatet door Paule Neyrat, diététicienne op 16/03/2016 - 11h01
-A +A
Pour :
8 personnes
Type :
hoofdgerechten
Difficulté :
Intermédiaire
Durée :
45 minutes
Ingrédients :

Eenden: 2
Wortel: 1
Ui: 1
Lookteentjes: 2
Bouquet garni: 1
Jeneverbessen: 6
Kruidnagels: 3
Rode wijn: 1 fles
Droge of in het seizoen, verse vijgen: 10
Olijfolie: 2 eetlepels
Bloem: 2 eetlepels
Porto: 2 eetlepels
Cognac: 2 eetlepels
Chocolade: 1 reep (10 g)
Zout en peper

Bereiding van de eendenragout met vijgen

De dag ervoor

Snijd de eenden in stukken.
Schil de wortel en snijd hem in stukken
Schil de ui en snijd hem fijn.
Schil de knoflook en druk hem plat.
Doe alles in een grote schaal, samen met het bouquet garni, de jeneverbessen en de kruidnagels.
Overgiet met de rode wijn. Laat marineren.

Gebruikt u droge vijgen, doe ze dan in een slakom, overgiet ze met water en laat ze zwellen.

De dag zelf

Haal de stukken eend uit de marinade, laat ze uitlekken en droog ze zorgvuldig af met keukenpapier.
Giet de marinade af en hou zowel het vocht als de vaste elementen opzij.

Bak de stukken eend aan in een braadpot aan in hete olijfolie, todat ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de pot, giet de olie weg en doe ze terug in de braadpot.

Peper en zout. Overstrooi met bloem en laat 5 minuten op een zacht vuurtje bakken terwijl u goed door de stukken eend roert.
Voeg de wortel toe, samen met de ui, look, het bouquet garni, de jeneverbessen en kruidnagels. Laat nog 5 minuten op een zacht vuur om alles te kleuren

Overgiet met de porto en de cognac en flambeer. Overgiet vervolgens met de rode wijn en breng aan de kook.

Doe het deksel op de braadpot, zet het vuur heel zacht en laat 30 minuten sudderen. Meng van tijd tot tijd.

Haal de stukken eend uit de bereiding en hou ze warm. Haal de andere vaste elementen uit de bereiding en gooi ze weg.

Laat de vijgen uitlekken (of neem de gewassen verse vijgen) en snijd ze elk met een kruisje in. Voeg ze toe aan de braadpot. Laat 5 minuten inkoken op een hoog vuur totdat de saus samenblijft. Verwijder de vijgen. Voeg de chocolade aan de saus toe en laat hem al roerend smelten.

Proef en breng zo nodig op smaak. Zift de saus door de chinees.

Dresseer de stukken eend, voeg de vijgen toe en nappeer met saus.

Recept oorspronkelijk gepubliceerd op 16/09/2014 - 15h58 en geüpdatet door Paule Neyrat, diététicienne op 16/03/2016 - 11h01
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB