• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een vreemde epidemie in het rugby

Een vreemde epidemie in het rugbyVorig jaar had in het Belgisch rugby een hoogst uitzonderlijke epidemie plaats. Een terugblik.

Barbaarse besmetting

België is geen groot rugbyland, maar toch kent de sport ook in dit land een zekere populariteit, vooral bij kinderen. Maar de bestaansreden van dit artikeltje is de maatregel die in de herfst van 2006 genomen werd door de Belgische Rugby Bond (FBRB) om vier teams te weren uit de competitie 'wegens ziekte'. Dat was nooit eerder gezien in de Belgische sport. Het begon allemaal met de deelname van de ploeg de Belgium Barbarians (rugby met zeven) aan een toernooi in Maleisië in september 2006. Bij hun terugkomst in het land werd bij een aantal spelers een infectie met stafylokokken vastgesteld. Deze bacteriën kunnen verantwoordelijk zijn voor ernstige gezondheidsproblemen zoals sepsis, toxische shock, peritonitis, septische artritis of ook nog spiernecrose. Men vermoedde dat de besmetting had plaatsgehad tijdens een van de wedstrijden.
Contact met een besmette wonde volstaat namelijk om besmet te geraken. Omdat er bij rugby vaak en ruw contact is tussen de spelers, is het risico in de sport behoorlijk groot. De spelers werden behandeld met antibiotica en alles was weer in orde, zo dacht men.

Alles stopzetten!

Op 19 september 2006 ontvangt ASUB Waterloo gastploeg Coq Mosan in het kader van een eerste speeldag van het kampioenschap. De wedstrijd verloopt normaal, maar een paar dagen later worden een aantal spelers uit beide ploegen ziek. De volgende week spelen de resterende spelers van Waterloo tegen ROC Ottignies. Nog meer spelers raken besmet. Wanneer ROC Ottignies Dendermonde als gastploeg over de vloer krijgt, vallen er nog meer slachtoffers. Bij elke wedstrijd maakt de epidemie slachtoffers. Op een paar weken tijd zijn er al een dertigtal zieke spelers. De onrust neemt toe en op 23 oktober beslist de Belgische Rugby Bond om vier ploegen uit de competitie te schrappen: Coq Mosan, ASUB Waterloo, ROC Ottignies en Dendermonde. De boodschap is duidelijk; 'Eerst genezen, dan spelen'. Wedstrijden, tornooien en trainingen worden afgelast en meer dan tweehonderd rugbyspelers ondergaan een bloedtest.

Artikel gepubliceerd door op 06/11/2007

Vindt u het artikel interessant?