• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een voorbehoedmiddel zonder de neveneffecten van de pil?

Een voorbehoedmiddel zonder de neveneffecten van de pil?In plaats van in te werken op de hormonencyclus van de vrouw, richt dit nieuwe voorbehoedmiddel zich op een gen dat de vruchtbaarheid reguleert. Gaat dit vernieuwende product de 'goede oude' pil, die al bijna 60 jaar bestaat, verdringen? Een groep onderzoekers uit Boston is met de ontwikkeling van het product bezig.

Geen hormonen

Omdat het nieuwe voorbehoedmiddel geen hormonen (die de taak hebben te verhinderen dat een eisprong kan plaatsvinden) zal bevatten, zou het nemen van dit voorbehoedmiddel van een nieuwe soort, in tegenstelling tot de pil, vrij moeten zijn van vervelende neveneffecten, zoals wisselende stemmingen, misselijkheid en een verhoogd risico op trombose en hoge bloeddruk. Het nieuwe middel zou op de markt kunnen komen in de vorm van een pleister die slechts enkele dagen per maand, tijdens de ovulatieperiode, moet gedragen worden. Dit nieuwe voorbehoedmiddel heeft effect omdat het een gen blokkeert. Het gen, ZP3 genoemd, zet de productie in gang van een eiwit van het buitenste omhulsel van de eicel zodat de samensmelting van eicel en zaadcel mogelijk wordt. Zonder deze samensmelting is er geen bevruchting. De gebruikte techniek is die van de RNA-interferentie, waarbij bepaalde genen
uitgeschakeld kunnen worden.

Een nieuwe ontwikkeling?

Er bestaan op dit ogenblik slechts drie soorten omkeerbare anticonceptiemiddelen: hormonen, de intra-uteriene contraceptiemethode (het spiraaltje) en het gebruik van beschermend materiaal zoals condooms. Indien de nieuwe techniek effectief tot positieve resultaten leidt, zal zij ons een ruimere keuze bieden: de keuze van een omkeerbare niet-hormonale anticonceptie, die zich bovendien minder agressief opstelt ten opzichte van het lichaam. Het effect van dit nieuwe voorbehoedmiddel spitst zich inderdaad toe op slechts enkele cellen, terwijl de oestrogenen die via orale anticonceptie in het lichaam komen, een invloed hebben op verschillende organen. De vrouwen die het regulerende effect van de pil op hun hormonale cyclus op prijs stellen, zullen de pil ongetwijfeld blijven nemen. Vrouwen voor wie de pil synoniem is van verlaging van het libido, van gewichtstoename, wisselende stemmingen en misselijkheid, en vrouwen die de pil niet mogen nemen omwille van gezondheidsredenen, zullen de door de onderzoekers aangekondigde ontwikkeling zeker als een pluspunt beschouwen.
De orale anticonceptiepil is bijna 60 jaar en sindsdien is op dat gebied geen echte, opvallende vooruitgang meer geboekt!

Artikel gepubliceerd door op 13/11/2007

Bronnen: "New non-hormonal contraceptive avoids side effects of the pill", Jeremy Laurance, The Independent, 17 oktober 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten