Een vitamine tegen depressie?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/08/2003 - 00h00
-A +A

Zou een tekort aan een vitamine uit de B-groep de kans op depressie verhogen? Zo luidt in elk geval de hypothese van een nieuwe studie over foliumzuur of vitamine B9.

PUB

Sommige depressiepatiënten zouden problemen kunnen hebben bij het metaboliseren van foliumzuur of vitamine B9. Deze vitamine is overvloedig aanwezig in donkerbladige groenten (spinazie, sla, …), maar ook in sinaasappelsap, eieren, lever, volkorenbrood en gedroogde bonen.

Een aminozuur: de grote schuldige?

Noorse onderzoekers hebben vastgesteld dat personen die het hoogste homocysteïnegehalte in hun bloed hebben of drager zijn van een vorm van een gen dat een rol speelt bij het foliumzuurmetabolisme, vaker aan depressie zouden lijden. Homocysteïne, een aminozuur, is vandaag net als cholesterol één van de grootste vijanden van onze slagaders. Te veel homocysteïne in het bloed zou namelijk de kans op hart- en vaatziekten verhogen. De beste bescherming tegen homocysteïne is … foliumzuur, dat bijdraagt tot de eliminatie ervan. Zou hetzelfde gelden voor depressiepatiënten? Er wordt vermoed dat foliumzuur goed is tegen depressie sinds gebleken is dat foliumzuursupplementen de effecten van sommige antidepressiva versterken. Tot op vandaag was dat spoor echter nog niet rechtstreeks gevolgd.

Een verband tussen depressie en kou?

Wetenschappers aan de Universiteit van Bergen hebben bloedstalen genomen bij ongeveer 6.000 personen tussen 46 en 49 jaar die behandeld werden wegens bewezen depressie- en angstproblemen. Ze stelden daarbij vast dat personen met het hoogste homocysteïnegehalte in het bloed twee keer zoveel kans lopen om in een depressie te verzinken als personen met het laagste homocysteïnegehalte. Depressie bleek ook verband te houden met de aanwezigheid van een polymorfisme (een soort mutatie) van een gen dat een rol speelt bij het foliumzuurmetabolisme. Het gen in kwestie wordt verstoord door de mutatie en kan daardoor niet langer doeltreffend vitamine B9 metaboliseren. Er was evenwel geen enkel effect merkbaar voor angst.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/08/2003 - 00h00 Bjelland I et al. Archives of General Psychiatry 2003 ;60 :618-626
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vitamines tegen infarct Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct . Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

Het depressiegen Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Zijn we genetisch voorbestemd voor depressie? Die hypothese wint veld, nu er een twintigtal chromosoomregio's ontdekt zijn die genen bevatten die een rol spelen bij de ontwikkeling van diverse geestesziekten, waaronder depressie.

Wat weet u van vitamines? Geüpdatet op 29/11/2004 - 00h00

Het is aan te raden om elke dag minstens vijf porties groenten en fruit te eten. Ze bevatten niet alleen veel vezels, maar zijn ook rijk aan de vitamines en mineralen die we nodig hebben voor onze groei, de werking van onze organen, onze voortplantin...

Meer artikels