• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een vitamine tegen depressie?

Een vitamine tegen depressie? Zou een tekort aan een vitamine uit de B-groep de kans op depressie verhogen? Zo luidt in elk geval de hypothese van een nieuwe studie over foliumzuur of vitamine B9.

Sommige depressiepatiënten zouden problemen kunnen hebben bij het metaboliseren van foliumzuur of vitamine B9. Deze vitamine is overvloedig aanwezig in donkerbladige groenten (spinazie, sla, …), maar ook in sinaasappelsap, eieren, lever, volkorenbrood en gedroogde bonen.

Een aminozuur: de grote schuldige?

Noorse onderzoekers hebben vastgesteld dat personen die het hoogste homocysteïnegehalte in hun bloed hebben of drager zijn van een vorm van een gen dat een rol speelt bij het foliumzuurmetabolisme, vaker aan depressie zouden lijden. Homocysteïne, een aminozuur, is vandaag net als cholesterol één van de grootste vijanden van onze slagaders. Te veel homocysteïne in het bloed zou namelijk de kans op hart- en vaatziekten verhogen. De beste bescherming tegen homocysteïne is … foliumzuur, dat bijdraagt tot de eliminatie ervan. Zou hetzelfde gelden voor depressiepatiënten? Er wordt vermoed dat foliumzuur goed is tegen depressie sinds gebleken is dat foliumzuursupplementen de effecten van sommige antidepressiva versterken. Tot op vandaag was dat spoor echter nog niet rechtstreeks gevolgd.

Een verband tussen depressie en kou?

Wetenschappers aan de Universiteit van Bergen hebben bloedstalen genomen bij ongeveer 6.000 personen tussen 46 en 49 jaar die behandeld werden wegens bewezen depressie- en angstproblemen. Ze stelden daarbij vast dat personen met het hoogste homocysteïnegehalte in het bloed twee keer zoveel kans lopen om in een depressie te verzinken als personen met het laagste homocysteïnegehalte. Depressie bleek ook verband te houden met de aanwezigheid van een polymorfisme (een soort mutatie) van een gen dat een rol speelt bij het foliumzuurmetabolisme. Het gen in kwestie wordt verstoord door de mutatie en kan daardoor niet langer doeltreffend vitamine B9 metaboliseren. Er was evenwel geen enkel effect merkbaar voor angst.

Artikel gepubliceerd door op 19/08/2003

Bronnen: Bjelland I et al. Archives of General Psychiatry 2003 ;60 :618-626

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie