Een virus dat kanker veroorzaakt

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 06/08/2002 - 00h00
-A +A

Onderzoekers hebben aangetoond dat het hepatitis-C-virus leverkanker veroorzaakt. Hepatitis C kan echter goed worden behandeld met antivirale geneesmiddelen.

PUB

Talrijke bevorderende factoren

Veel factoren hebben een kankerverwekkend effect: genetische vatbaarheid, omgevingsfactoren, roken, alcohol, straling, enz. Bepaalde bacteriën kunnen eveneens een rol spelen; zo speelt met name Helicobacter pylori een rol bij het ontstaan van maagulcus en -kanker. Helicobacter pylori kan genezen met een combinatie van antibiotica.Ook bepaalde virussen blijken de proliferatie (of voortwoekering) van kankercellen te veroorzaken of te versnellen. Hoewel de mechanismen daarvan nog niet volledig bekend zijn, is deze denkpiste interessant omdat men met antivirale geneesmiddelen bepaalde vormen van kanker kan voorkomen.

Het hepatitis-C-virus

Tot dusver bleek het hepatitis-C-virus via een onrechtstreeks mechanisme, nl. via fibrose, leverkanker te veroorzaken. Nu heeft een team onderzoekers aangetoond dat het hepatitis-C-virus ook een rechtstreeks kankerverwekkend effect heeft. Zeven van de vijftien patiënten met een non-Hodgkin-lymfoom (kanker van het lymfestelsel) waren besmet met het hepatitis-C-virus. Alle zeven patiënten reageerden goed op een antivirale behandeling.Dat resultaat is bijzonder interessant: sommige kankers zijn rechtstreeks te wijten aan een virus en kunnen dus efficiënt worden behandeld met een aangepast antiviraal middel.

Tot besluit, het is van het grootste belang zich bij de minste twijfel te laten onderzoeken zodat men tijdig efficiënt kan worden behandeld.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 06/08/2002 - 00h00 Hermine, N. Engl. J. Med., 347 (2): 89-94, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hepatitis B: erger dan AIDS Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h35

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en l...

Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Meer artikels