PUBLICITÉ

Een veilig huis voor uw kind

Geüpdatet door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 16/09/2016 - 09h23
-A +A

Ik ben zwanger: wat moet ik in huis veranderen om het veilig te maken voor mijn kind?

PUB

Baby’s: de risico’s in huis

De komst van een kindje is altijd een gelukkig moment, maar het vraagt ook een hoop voorzorgen om te voorkomen dat uw oogappel iets overkomt. Wist u trouwens dat valpartijen bovenaan op de lijst van meest voorkomende ongevallen in huis staan? In het begin gaat het om een val van de luiertafel of uit de buggy die ergens bovenop wordt gezet (op de zitbank, op tafel, enz.). Later zijn er de ongelukjes bij de eerste pogingen van uw kindje om rechtop te staan.

Minder frequent, maar wel ernstiger zijn de gevallen van verstikking. De grootste risico’s zijn de kettinkjes rond de nek of een ander type halssnoer, plastic zakken, bedspijlen die te ver uiteen staan, kleine voorwerpen die in de mond worden gestopt, samen met een volwassene in bed slapen of in een zetel middagdutten, enz.

Tussen 0 en 6 maanden: beveilig het bedje

Let er vooral op dat uw kindje veilig kan slapen! 

Gebruikt u de eerste maanden een draagwieg? Zet die dan niet ergens bovenop. Uw kindje zou dan kunnen vallen als het zich omdraait. Zet de wieg om te beginnen op geschikte pootjes en plaats het op de grond of in het toekomstige bedje.  Kiest u voor een klassieke wieg? Gebruik dan een nieuwe matras met precies dezelfde afmetingen als de wieg en let erop dat er een afstand van minstens 20 cm is tussen de matras en het bovenste uiteinde van de spijlen. 

Vanaf het moment dat uw kind alleen wil gaan zitten, moet u overschakelen op een echt kinderbed. Zorg dan dat:

  • het harde wanden heeft die voldoende hoog zijn (minstens 60 cm);
  • de afstand tussen de stijlen minder dan 6 cm is;
  • er een nieuwe, tamelijk harde matras in komt die precies even groot is als het bed.

Als de hoogte van de bedbodem verstelbaar is en u die hoger hebt gezet toen uw kind nog heel klein was, moet u de bedbodem nu weer in de laagste stand zetten. Zo vermijdt u dat uw kindje over de spijlen uit bed tuimelt.

Gebruik het oude bedje uit uw eigen kindertijd liever niet opnieuw. De kans is groot dat het niet voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Voor nieuwe materialen voldoet het gros van de kinderproducten dat in België wordt verkocht wel aan de normen. Wees wel voorzichtig bij de aankoop van kinderbedjes in tweedehandswinkels of op internet.

Initialement publié par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 12/01/2016 - 14h15 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 16/09/2016 - 09h23

Matériel de bébé : Petit guide pour bien choisir – Brochure ONE
Un logement sûr pour nos enfants – Brochure ONE
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Docteur Marylène DELHAXHE, kindconsulente bij ONE, en Sarah Collard, contactpersoon gezondheidsopvoeding bij ONE. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ