• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een vaderschapstest in de bus!

Artikel gepubliceerd door op 10/09/2012


Een vaderschapstest in de bus!

Twijfelt u aan de identiteit van uw vader? In New York hoeft u maar in de bus "Who’s Your Daddy?" te stappen om een "express" vaderschapstest te ondergaan.

De identiteit van de vader bewijzen?

Een bekende scène uit «The Young and the Restless »... Nil heeft Lilly opgevoed als zijn eigen dochter, maar twintig jaar later verneemt hij dat ze de dochter van zijn broer Malcolm is. Zijn vrouw heeft indertijd een kort avontuurtje met hem gehad. Het scenario lijkt de hollywoodset waardig.

En toch zou de werkelijkheid wel eens het fictieniveau kunnen overstijgen! Het succes van de bus "Who’s Your Daddy?" is daar het bewijs van. De bus rijdt door de straten van New York om een vaderschapstest aan de passanten aan te bieden.

In ruil voor de bescheiden som van 300 dollar en enkele speekselmonsters bevestigt de ploeg van dit vreemde mobiele lab of uw vader al dan niet diegene is die u denkt!

Vaderschapstests zijn in de mode!

Een militair die terugkeert van het front en zekerheid wil over het vaderschap van het “laatste kleintje", een vrouw die zich ongerust afvraagt wie van haar minnaars de "gelukkige vader" is, of kinderen die op zoek zijn naar familie…

Er zijn heel wat redenen om een vaderschapstest te doen. In de Verenigde Staten zetten ook almaar meer mensen de stap! In 2010 zijn meer dan 380.000 DNA-tests uitgevoerd om familiebanden te achterhalen. Een marktniche waarin heel wat privélaboratoria meteen in zijn gesprongen!

Het aanbod is ook massaal op het internet aanwezig. Heel wat verenigingen verkopen er "in alle discretie betrouwbare tests". Sommige bieden zelfs doe-het-zelfkits aan. 

De ongeruste man of vrouw hoeft dan enkel discreet een haarlok, een stukje nagel, een tandenborstel of noem maar op van de persoon in kwestie zien vast te krijgen en dat monster terug te sturen naar het lab om gerustgesteld te worden!

Het fenomeen baart experts zorgen omdat ze zich vragen stellen bij de betrouwbaarheid, de deontologie, maar ook de psychische gevolgen. Een onverwachte uitslag kan in een gezin of familie als een bom inslaan!

Waar kunt u terecht voor een vaderschapstest?

Een initiatief zoals de bus "Who’s Your Daddy?" is hier zeker nog niet voor morgen!

In België zijn maar acht erfelijkheidscentra officieel door het RIZIV erkend om DNA-tests uit te voeren als er een vraag komt van een rechtbank, een derde (advocaat, arts, enz.) of een privépersoon.

Voor de laatste groep bestaat er geen precieze regelgeving, maar de erkende laboratoria hebben strikte voorwaarden vastgelegd om misbruik te voorkomen. "We behandelen alleen aanvragen voor kinderen jonger dan één jaar en we vragen een schriftelijk akkoord van beide ouders", aldus Olivier Froment, expert in het erkende laboratorium bio.be. "Voor volwassenen stellen we vaak een afspraak voor met een psycholoog in erfelijkheidsleer om de zin en het belang van de vraag te  bekijken. Zo’n aanvraag kan immers leiden tot echte gezinsdrama’s."

 

En het vertrouwen in de relatie?

De bedoeling van zo’n test is zekerheid te krijgen, maar in werkelijkheid kan het aanleiding geven tot heel veel vragen. Het feit al dat men de vraag stelt, zegt soms al iets over de relatie zelf!

Beslissen om samen een kindje te krijgen, is toch het grootste bewijs van vertrouwen dat er kan bestaan? Als u toch ooit begint te twijfelen en zekerheid wil, denk dan twee keer na voor u de stap zet. Soms is het beter om niet te veel te weten…

Source

http://in.reuters.com/article/2012/08/22/usa-health-dna-idINL2E8JHELI20120822

 

Artikel gepubliceerd door op 10/09/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?