Eén vaccin, zesvoudige bescherming

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 26/11/2002 - 00h00
-A +A

Nieuwe vaccins verbreden niet alleen het spectrum van ziekten die kunnen worden voorkomen, maar verhogen ook de veiligheid en het comfort voor de patiënt. De ontwikkeling van een vaccin tegen 6 ziekten is goed nieuws...

Het vaccin tegen kinkhoest bevat nu geen cellen meer en veroorzaakt dan ook veel minder bijwerkingen dan het vroegere vaccin. Alle farmaceutische bedrijven die vaccins produceren, proberen het perfecte vaccin te ontwikkelen:

  • dat beschermt tegen alle ziekten,
  • zonder bijwerkingen,
  • in drinkbare oplossing.
Dat is uiteraard een droom, maar men komt toch in de buurt van een interessante oplossing.

Het aantal injecties verminderen

Het zou reeds interessant zijn het aantal injecties per vaccin en het aantal injecties per kind te verminderen. Terwijl vroeger herhalingsinjecties nodig waren om de 5 jaar, is dat nu soms meer dan 10 jaar. Voor de patiënt betekent dat minder dure consultaties en minder pijn. Vaccinatie als medische handeling is bovendien nooit zonder risico, ook al is het risico veel lager dan dit van de ziekte zelf.Ter herinnering, bij vaccinatie worden fragmenten (antigenen) van het micro-organisme dat de ziekte veroorzaakt, toegediend opdat het lichaam antistoffen tegen die ziekte zou vormen. Het lichaam beschermt er zich dus tegen zonder eigenlijk de ziekte te hebben opgelopen. Voor de maatschappij is het belang nog groter: vaccins zijn minder duur voor de sociale zekerheid in termen van consultaties, maar men stelt vooral vast dat het aantal gevaccineerde personen toeneemt. Daardoor vermindert het aantal personen die de ziekte oplopen, wat een directe en indirecte impact heeft op het budget voor de volksgezondheid.

De bescherming verhogen

Er bestaan reeds lang vaccins die bescherming bieden tegen meerdere ziekten, zoals het vaccin tegen rodehond, mazelen, bof. Huisartsen en kinderartsen mengen meerdere vaccins met elkaar op grond van wetenschappelijke indicaties, zonder extra risico en zonder verlies van doeltreffendheid. Maar dat is niet praktisch! Vanuit louter hygiënisch standpunt is het beter de blootstellingsduur van een spuitje aan uitwendige besmettingsbronnen zo kort mogelijk te houden. De komst van combinatievaccins op de Belgische markt is dan ook een goede zaak.Onlangs werden twee vaccins op de markt gebracht die beschermen tegen 6 ziekten. Beide vaccins beschermen tegen dezelfde ziekten, nl.:

  • difterie
  • tetanus
  • kinkhoest
  • poliomyelitis
  • Haemophilus influenzae type b (Hib) (meningitis bij zuigelingen)
  • hepatitis B
Het Hexa®-vaccin wordt geproduceerd voor Aventis Pasteur en het Infanrix HeXa® vaccin door GlaxoSmithKline. In Europa worden ze reeds lang met succes gebruikt.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 26/11/2002 - 00h00 Vax-Info (medisch tijdschrift dat handelt over vaccinatie) nr. 34, oktober 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
VacciWEB: beter voorkomen dan genezen Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Uw vaccinatieboekje is niet alleen belangrijk voor uzelf, al bent u het die de prik moet krijgen! Wie zich laat vaccineren, neemt zijn verantwoordelijkheid op om zichzelf en de anderen te beschermen, en helpt mee om een ziekte uit te roeien. Vooral a...

Vaccineren: juist of fout? Geüpdatet op 21/09/2009 - 00h00

Vaccins redden elk jaar wereldwijd miljoenen levens. In het Westen zijn sommige ziekten die vroeger een heuse plaag waren vandaag volledig verdwenen. Nu de angst voor deze ziekten verminderd is, gaat onze aandacht en bezorgdheid meer naar de bijwerki...

Meer artikels