Een vaccin tegen cariës: is het voor morgen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 25/01/2013 - 17h51
-A +A

Komt er ooit een vaccin tegen cariës dat ons immuun maakt voor tandbederf?

Gedaan dan met de bezoeken aan de tandarts en het drie keer poetsen per dag …

Hoe staat het vandaag met het vaccin tegen cariës?


Een vaccin tegen cariës: werkelijkheid of utopie?

Cariës wordt zoals bekend veroorzaakt door mondbacteriën die leven van suiker en andere etensresten. Daarbij produceren die bacteriën zuren die het tandglazuur aantasten, een proces dat cariës bevordert.

Het vaccin tegen cariës moet de strijd aanbinden tegen de cariës bevorderende micro-organismen in onze mond. Maar het moet wel specifiek gericht zijn tegen de gevaarlijke bacteriën Streptococcus mutans, de belangrijkste oorzaak van cariës. Het kan immers zeker niet de bedoeling zijn om zoals met antibiotica alle bacteriën in onze mond te doden, want heel wat van die bacteriën spelen een onmisbare rol in ons spijsverteringsstelsel.

Onderzoekers hebben al een vaccin proberen te ontwikkelen dat de eiwitten in de bacteriële wand van de Streptococcus mutans aanvalt, maar dat is tot nog toe niet gelukt. Het probleem is dat deze oppervlakte-eiwitten sterk lijken op die van de cellen van de hartspier. Stel u voor dat we bepaalde mondbacteriën weten te vernietigen en dat ons afweersysteem zich tegelijk tegen onze hartcellen keert!

Een vaccin tegen cariës als neusspray?

Een ander spoor dat is onderzocht, is de ontwikkeling van een vaccin dat het enzym glucosyltransferase vernietigt. Door dat enzym kan de Streptococcus mutans zich namelijk op het tandoppervlak vastzetten.

Dit type vaccin is nasaal. Het wordt dus niet via een spuitje toegediend, maar verstoven in de neus (spray). Het vaccin komt dus niet in de bloedsomloop terecht, maar werkt in op de lokale afweer.

#E#Het vaccin is echter pas doeltreffend als het gegeven wordt aan baby’s voor het uitkomen van de eerste tanden.
Als dat later gebeurt, hebben de eerste Streptococcus mutans-bacteriën de mondholte al gekoloniseerd en werkt het vaccin niet meer.
#E#

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op 29/01/2013 - 17h51 en geüpdatet door Isabelle Eustache op 25/01/2013 - 17h51

L’internaute, http://www.linternaute.com. Sciences magazine, http://www.sciences-mag.fr. http://www.reponseatout.com. Eufic, http://www.eufic.org/article/fr/Maladiesregime-alimentaire/hygiene-dentaire/artid/vaccin-contre-caries/.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cariës behandelen zonder te boren? Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Als we last hebben van cariës, holt de tandarts de gaatjes in de tanden eerst wat dieper uit met een boor om ze schoon te maken zodat hij ze kan vullen. De ingreep is niet van de leukste. Maar misschien kunnen we ook zonder boor…

Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezond...

Meer artikels