• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Een tijdelijke depressie? Dan bent u beter af met sint-janskruid dan met antidepressiva!

Een tijdelijke depressie? Dan bent u beter af met sint-janskruid dan met antidepressiva!

Sint-janskruid is een plant die aangewezen is bij lichte vormen van depressie en even doeltreffend is als antidepressiva, maar zonder de bijwerkingen. Maar ook al is het middel verkrijgbaar zonder voorschrift, het moet altijd genomen worden onder medische begeleiding. Opgelet ook voor ongelukkige geneesmiddelencombinaties en voor de zon.

Eén op de zeven Belgen krijgt vroeg of laat een depressie

In België is naar schatting één op de zeven personen depressief en kampt elk jaar ongeveer 10 % van de algemene bevolking met depressieve episodes. Depressie wordt vandaag beschouwd als tweede belangrijkste oorzaak van werkverzuim. De ziekte komt steeds meer voor, ook al raadpleegt meer dan 30 % van de patiënten geen arts. Depressies worden traditioneel behandeld met antidepressiva. Toch is sint-janskruid een doeltreffend alternatief bij lichte en voorbijgaande depressies. De werkzame stof (hyperforine) van deze plant werd ondertussen geïdentificeerd, en ze wordt aanbevolen voor volwassenen met geïsoleerde depressieve episoden.

Even doeltreffend als antidepressiva

In verschillende studies bleek sint-janskruid bijzonder doeltreffend te zijn in vergelijking met een placebo en bovendien ook prima te scoren inzake tolerantie. Meer nog: de plant zou even doeltreffend zijn als antidepressiva. Zo bleek uit de analyse van 22 studies dat 40 tot 72 % van de patiënten voordeel haalde uit een behandeling met antidepressiva, terwijl dat percentage bij patiënten die sint-janskruid kregen, 43 tot 76 % bedroeg. Nog een andere vergelijkende studie bij 500 patiënten wees uit dat beide middelen even doeltreffend zijn, ook na zes weken behandeling (antidepressiva beginnen meestal pas te werken na drie weken).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2015
Origineel artikel geschreven door op 21/03/2006

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, 3 maart 2006.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier 7 geneesplanten voor de winter

Vindt u het artikel interessant?