• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Een strip om over aambeien te spreken? En waarom niet?

Artikel gepubliceerd door op 03/05/2016


Een strip om over aambeien te spreken? En waarom niet?

Bijna een op de drie mensen heeft last van aambeien. Als u er nog nooit gehad hebt, bent u bij de gelukkigen! Voorlopig toch, want het kan nog komen…. Aambeien komen namelijk meer voor naarmate mensen ouder worden. Er is over het onderwerp nu ook een strip verschenen.

Een strip over aambeien

Een strip over aambeien, zegt u? Wie komt nu op dat idee? Wel, het idee komt van Takeshi Ohmi, een Japans auteur en illustrator van Japanse stripverhalen of manga’s. Ohmi heeft net een tweedelige avonturenstrip gepubliceerd waarin hij twee adolescenten opvoert die last hebben van aambeien. Het eerste personage is een jongen die zijn probleem tot elke prijs wil verstoppen, het tweede een meisje dat arts wil worden en zich wil specialiseren in aambeien. Zij wil hem helpen om het leven met aambeien draaglijker te maken.

De strip is  in diverse talen vertaald, ook in het Engels (titel: “Kiss my ass”) en in het Frans (“Anus beauté”). Het voorwoord van de Franse versie is verzorgd door Marina Carrère d’Encausse, een arts die in Frankrijk bekend geworden is met de uitzending “Allô Docteur”. De strip bevat alle typische kenmerken van de Japanse manga - de jongeren hebben grote kinderogen en het verhaal wordt van links naar rechts gelezen, niet van links naar rechts zoals in onze boeken. Maar daarnaast biet de strip ook waardevolle uitleg over de hemorroïdale ziekte en goede tips om de aandoening te voorkomen.

Grappig en toch serieus

Welk nut heeft deze strip voor patiënten die aan de hemorroïdale ziekte lijden? In feite niet zo heel veel. Manga’s worden namelijk zo goed als uitsluitend door adolescenten gelezen en in die leeftijdsgroep zijn er weinig of geen aambeienpatiënten. De vraag is ook maar of de strip dé kaskraker van het jaar wordt. We kunnen hooguit hopen dat er bij de jonge lezers van de strips iets van de boodschap blijft hangen zodat ze later hemorroïdale opstoten kunnen voorkomen!

Dat we ervoor hebben gekozen om dit werk hier te bespreken is niet zozeer omdat we overtuigd zijn van de bruikbaarheid van de strip, maar wel omdat we het thema aambeien nog eens onder de aandacht willen brengen. Want aambeien komen heel veel voor en worden bovendien slecht of zelfs helemaal niet verzorgd, omdat mensen zich schamen om er tegen hun huisarts over te praten.

Als u dus een van de vele patiënten bent die last hebben van aambeien, maar er niet over praten en zich dus ook niet laten behandelen, denk er dan toch nog eens over na. En zeg uzelf dat als iemand zijn uitgever heeft kunnen voorstellen om een strip te schrijven die volledig over aambeien gaat en die strip daarna geschreven en geïllustreerd heeft, het dan toch geen onoverkomelijke inspanning van u vraagt om een simpel gesprek te voeren met uw huisarts!

Artikel gepubliceerd door op 03/05/2016

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden