• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Tips (0)

Een slechte dag op het werk: voorbijgaande effecten

Een slechte dag op het werk: voorbijgaande effecten

Het gebeurt al eens dat we op het werk een rotdag hebben en 's avonds slechtgehumeurd zijn. Uit een Amerikaans psychologisch onderzoek blijkt dat dat slechte humeur zelden lang aanhoudt als we eenmaal terug in de huiskring zijn.

mensen nemen hun zorgen van op het werk inderdaad mee naar huis

Onderzoekers van de universiteit van Florida in de Verenigde Staten hebben vastgesteld dat iemands humeur, goed of slecht, ook de andere leden van het gezien kan 'aansteken'.

Maar het effect van werkvoldoening op het humeur is over het algemeen maar tijdelijk en hangt voor een groot deel af van de persoonlijkheid van de persoon in kwestie. De grenzen tussen ons werk en ons gezin zijn niet strikt afgelijnd, mensen nemen hun zorgen van op het werk inderdaad mee naar huis. De enige troost is dat de effecten ervan vluchtig zijn en 's anderendaags meestal al verdwenen zijn.

Humeur: quotering op een waardeschaal van 6 punten

De Amerikaanse wetenschappers ondervroegen in het kader van dit onderzoek een willekeurig gekozen groep van 74 werknemers van de universiteit van Florida. Alle deelnemers aan het onderzoek hadden op het werk en thuis een computer. De groep bestond uit administratief personeel zoals secretarissen en diensthoofden.

Elke deelnemer moest elke dag een aantal vragen beantwoorden over zijn voldoening op het werk en zijn humeur op het werk -'s ochtends om 9h, 's middags, en 's middags om 3u. - en thuis om 9u. 's avonds. Ze moesten dit gedurende twee opeenvolgende weken doen. De psychologen quoteerden daarop het humeur van deze bedienden op een waardeschaal van 1 tot 6 punten. Ze baseerden zich daarvoor op hun reactie op uitspraken zoals "ik heb het gevoel dat elke minuut dat ik op het werk ben, eeuwig duurt" of "ik doe mijn werk op dit moment heel graag".

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/03/2014
Origineel artikel geschreven door op 14/11/2006

Bronnen: Judge, T., Journal of Applied Psychology, August 2004 ; vol 89 : pp 661-673.

Vindt u het artikel interessant?